Fejléc
Árnyék
 
Arcok, formák, testek -- újrarendezett állandó kiállítás
Elválasztás

Az Arcok, formák, testek a kategóriákra helyezi a hangsúlyt. Műfajok, technikák, képzőművészeti stílusok, korszakok, absztrakt fogalmaink a minket körülvevő szűkebb és tágabb környezetről, alkotók, dátum vagy téma szerinti elkülönítés: ezek mind alkalmasak arra, hogy a rendszertelenségből rendet teremtsenek, egy halmazban koncepciót alkossanak, a szemlélőnek irányvonalat mutassanak.
A Szent István Király Múzeum, Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény új állandó kiállításán a címben is szereplő három besorolás adja ezt az irányvonalat. A három, mindennapi életben is használatos fogalom segít a látogatónak egyszerre eltávolodni és fókuszálni, irányt ad, mégsem kizárólagos értelmezési lehetőségként van jelen. Ahogy a képzőművészetben semmi sem egzakt tudományossággal kiszámítható, úgy az itt meghatározott kategóriák között is vannak átfedések, elcsúszások, szubjektív megítélések.
Az első, címben nem szereplő téma maga a gyűjtemény alapítója, Deák Dénes, akinek négy kedvenc alkotójával: Czóbel Bélával, Mednyánszky Lászlóval, Medgyessy Ferenccel és Nagy Istvánnal állítunk emléket. Munkásságával egy olyan markáns jellegű gyűjteményt hozott létre, melynek sajátosságai az Arcok, formák, testek további három kategóriáján keresztül is igen szépen érvényesülnek.
A személyes hangvételű felütés után a látogató az egyes kategóriákon belül ("ARCOK", "FORMÁK", "TESTEK") nem kap más fogódzkodót, mint a kulcsszavakat és saját vizuális tapasztalatait. A kategóriák egyszerűek, személytelenek és önmagukért beszélnek: az "ARCOK" szekcióban portrék, önarcképek, fejtanulmányok, a "FORMÁK" részben tájképek, csendéletek, kompozíciók és absztrakt képek, a "TESTEK" részlegen pedig a különböző testábrázolások vannak egymás mellé helyezve.


Az újranyitást követően, az újrarendezett állandó kiállításunk: a Deák-gyűjtemény mellett

- november 13-ig látogatható Végh Júlia festőművész Változatok véletlenre című kiállítása a Project Roomban (XVII. terem).


- valamint a képtár múzeumpedagógiai foglalkozásain készült alkotásokból rendezett tárlat a Diák--Deák Galériában (emelet, XVIII. terem)


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish