Fejléc
Árnyék
 
Címlap
Elválasztás

Az intézményt a Szent István Király Múzeummal összevonta a fenntartó


Közgyűlés -- Felújítják a Petőfi Mozit, Kulcsár Mihályt választották a Múzeum új igazgatójának
A testületi ülés elején polgármesterei elismerő emlékérmet vehetett át Szűcs Erzsébet a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény igazgatója az elmúlt évtizedekben végzett művészeti tevékenységért. Az intézményt a Szent István Király Múzeummal összevonta a fenntartó.
Megválasztották a Városi Képtárral összevonásra kerülő Szent István Király Múzeum igazgatóját is. A döntést előkészítő szakmai bizottság csütörtöki ülésén, már egyhangú döntéssel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatta Kulcsár Mihály pályázatát, aki eddig az intézmény igazgatóhelyettesi feladatait látta el, igazgatói jogkörrel.


bővebben >>

Elválasztás

A Hetedhét Játékmúzeum 2016. évi rendezvényei

Hetedhét Játékmúzeum (Oskola u. 2-4.)
Bővebb info: Dr. Nagy Veronika
Nyitva: keddtől vasárnapig 10-18 óráig

2016. január 5 - december 30. Hetedhét Játékmúzeum (állandó kiállítás). Több mint kétszáz év európai játéktörténetéből válogatott enteriőrök Moskovszky Éva gyűjteményéből.

időszaki kiállítás:
április 21. - december 30.: Réber-gyűjtemény - a grafikusművész Lázár Ervin műveihez készült illusztrációi

Zsebmúzeum


májusban részt veszünk az országos Múzeumok Majálisa c. rendezvényen


május 28-29.: Hetedhét Játékfesztivál

június 25-én, szombaton 18-24 óráig: Múzeumok Éjszakája

júliusban: Nyári tábor gyerekeknek

október: Múzeumok Őszi Fesztiválja

október 27.: Moskovszky-konferencia

Játék Szalon (tudomány könnyedén egy csésze tea mellett) című ismeretterjesztő-sorozat)
- az első félévben
--január 12.: Krinolin, turnűr, halcsont - dr. Szatmári Judit
--február 16. Fő az elmenés Fónagy Zoltán
--március 22. 16.30: Saly Noémi: Kávéházi játékok
- ősszel

Négykezes keddek
- tavasszal: január 12. - március 22.
- ősszel:


A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!


bővebben >>

Elválasztás

Híd a múzeumok és a látássérültek között

Görög, bolgár, román, magyar együttműködésben Erasmus plus projektben vesz részt a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, az ELTE és a Vakok Intézete.
A program 2017 augusztusáig tart.
Gábor Gina: Tapintható tárgyak a tárlaton (FMH, 2016. február 3.)


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumpedagógiai kínálatunk 2015-2016

A Hetedhét Játékmúzeum óvodás és iskolai csoportoknak is kínál foglalkozásokat, játékos tárlatvezetéseket. A foglalkozások a kiállítás tárgyaihoz kapcsolható ismereteket közvetítik változatos feladatokkal.

Kirándulás keretében érkező csoportoknak javasoljuk, hogy a foglalkozás 60 percén túl még egy fél órát szánjanak a múzeumra, hogy a gyerekek felfedezhessék a kiállítás azon részeit is, amelyet a foglalkozás nem érintett (például a szabadon használható logikai és társasjátékok, a játékokat rejtő fiókok).

Az óvodás csoportoknak az alkalmankénti foglalkozás díja 300 Ft/gyermek, kísérőknek ingyenes. Lehetőség van négyalkalmas bérlet vásárlására, amely a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben és/vagy a Hetedhét Játékmúzeumban használható fel a nevelési év során. A foglalkozások témája szabadon választható a két múzeum kínálatából. Az időpontokat az adott kiállítóhely múzeumpedagógusával kell egyeztetni, legalább egy héttel a foglalkozás igényelt időpontja előtt.
Időtartam: 60 perc. Óvodai csoportoknak a bérlet 800 Ft/fő.
Bérletvásárlás esetén első alkalommal kell kifizetni a bérletet. Kísérőknek a belépés ingyenes.

Iskolai csoportoknak a foglalkozás 300 Ft/diák, a belépő 350 Ft/diák, összesen 650 Ft/diák alkalmanként.
Lehetőség van négyalkalmas bérlet vásárlására is, amely a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben és/vagy a Hetedhét Játékmúzeumban használható fel a tanév során. A foglalkozások témája szabadon választható a két múzeum kínálatából. Az időpontokat az adott kiállítóhely múzeumpedagógusával kell egyeztetni, legalább egy héttel a foglalkozás igényelt időpontja.
Időtartam: 90 perc a Városi Képtárban, 60 perc a Hetedhét Játékmúzeumban.
Iskolai csoportoknak a bérlet 1500 Ft/fő. Bérletvásárlás esetén első alkalommal kell kifizetni a bérletet. Pedagógusoknak a belépés ingyenes.

Középiskolásoknak tárlatvezetést vagy Iskolai Közösségi Szolgálat keretében projektfeladatokat vezetünk a meghirdetett foglalkozásokon túl.

Jelentkezés, bővebb információ Bernáth Éva múzeumpedagógus (+36-22-202-601 vagy +36-70-453-0548) (Ajánlott e-mailen felvenni a kapcsolatot)


bővebben >>

Elválasztás

MUSEUM PASS 4

A Hetedhét Játékmúzeum és a Városi Képtár közös, iskolai osztályoknak (60-90 perc; 1500 Ft/fő) és óvodai csoportoknak (4*60 perc; 800 Ft/fő) szóló bérlete, amellyel kedvezményesen lehet igénybe venni a két kiállítóhely múzeumi foglalkozásait a tanév során. Szeptember 18-ától december 20-ig egy különleges szecessziós kiállítás látható a Városi Képtárban, a bérletbe akár az ehhez kapcsolódó foglalkozás is kérhető. A csoportokat kísérő pedagógusoknak a belépés ingyenes.

bővebben >>

Elválasztás

A játék fiatalít!


A Hetedhét Játékmúzeumban minden hónap első szombatja társasjátékos nap.
Ha jegyvásárláskor jelzi, hogy szeretné kipróbálni a múzeum saját társasjátékát, fiatalítunk - felnőtt helyett diák, diák helyett gyermek kategóriába kerül.
A Rejtély a babaházban társasjáték 4-8 fővel játszható, izgalmas családi játék, amely a múzeum tárgyainak felhasználásával készült. Nyolcéves kortól önállóan is játszható. Társasjátékos napjainkon játékmesterek segítik az eligazodást a szabályokban.
(Felnőtt belépő 700 Ft, diák 350 Ft, gyermek ingyenes)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

Kiállításvezető-feladatlap

letölthető kiállításvezető- feladatlap (pdf, 1,9 MB)
Szerzők: Radetzkyné Pinke Margaréta - Bernáth Éva
Tördelés és grafika: Varga Gábor Farkas


bővebben >>

Elválasztás

Történet

A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosában, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található. Állandó kiállítása két gyűjteményből jött létre: Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet páratlan értékű, Európa-szerte elismert polgári játékgyűjteményéből és Réber László grafikai hagyatékából.
Mindkét gyűjtemény gyönyörködtet, ámulatba ejt, miközben piacorientált felnőtt világunkban arra emlékeztet, hogy a játék minden, ami az élet, de elsősorban tevékenység, és nem fogyasztás. Hiszen igazi örömet szerezni nem a játékszerrel, hanem annak használatával lehet.
A múzeum kiállító tereiben múzeumpedagógiai foglalkozások, családi programok, tudományos és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődő látogatókat. A múzeumi boltban nosztalgia-játékok vásárolhatók.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky-gyűjtemény

A Moskovszky-gyűjtemény története egy boldog gyermekkor szomorú történetével kezdődik. Egy osztrák származású kislányról, Auer Erzsébetről szól, akinek családja 1880-ban települt át Magyarországra. A kislánynak boldog gyermekkora volt, mert édesapja gyönyörű játékokkal halmozta el. Ez az idill azonban nem tartott sokáig, mert az apa korán meghalt. A család új házba költözött, s az akkor 13 éves Auer Erzsébetnek - amellett, hogy elveszítette édesapját - meg kellett válnia kedves gyermekkori játékaitól is. A Moskovszky-gyűjtemény története ezzel a szomorú történettel kezdődik...


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kiállítás


Lázár Ervin:
A nagyravágyó
feketerigó

Ki ne emlékezne a gyerekkorából a ragyogó színekben pompázó, nagyravágyó feketerigóra, vagy a Négyszögletű Kerek Erdő híres-neves lakóira? A szövegek mellett felbukkanó egyszerű vonalrajzok egy bölcs, emberszerető művész humorral átitatott és merészen a végletekig leegyszerűsített művei.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva (1925-2010) életének legfontosabb eseményei

1947 Eötvös Loránd (Pázmány Péter) Tudományegyetem, Budapest (latin, történelem, művészettörténet szakos diploma, régészeti tanulmányok)
1962 Országos Széchényi Könyvtár, tudományos munkatárs
1966 Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Könyvtára, tudományos munkatárs
1968 Gyermeki játékok című kiállítás, Magyar Nemzeti Múzeum (Moskovszky Éva forgatókönyve alapján, első országos jelentőségű játékkiállítás)
1972 Kossuth Lajos Tudományegyetem Ókortudományi Tanszék, Debrecen (doktori értekezés az ősi táblajátékok témakörében)
1987-től Kiss Áron Magyar Játék Társaság (alapító tag, és aktív tevékenység élete végéig)
1998 Fehérvári Babaház (játékgyűjteményének letétbe helyezése Székesfehérváron)

bővebben >>

Elválasztás

Réber László (1920-2001) életrajza

Réber László 1920. május 21-én született Budapesten. Édesapja, Réber Béla jegyző 1922-ben hunyt el, mindössze 47 évesen. Édesanyja, Antal Mária 28 éves korától egyedül nevelte fel három gyermekét: Bélát, Ibolyát és a legkisebbet, Lászlót. Iskoláit Pécsett járta ki. Sikeres atlétának bizonyult.
Réber autodidakta művész: grafikus, könyvillusztrátor, karikaturista és rajzfilmes. Mind művészi látásmódjában, mind világszemléletében kitörölhetetlenül nyomot hagytak a háborúban és a szovjet hadifogolytáborban töltött évek, ahonnan 1948-ban térhetett haza. 1949 és 1959 között szatirikus hetilapoknak készített karikatúrákat (Szabad Száj, Ludas Matyi). 1951-től két évig tervezőként dolgozott a Híradó- és Dokumentumfilmgyár rajzfilmosztályán. Itt ismerte meg Almássy Katalin rajzolót, akivel 1953-ban kötött házasságot. 1954-ben megszületett Krisztina lányuk. Könyvillusztrációk készítésével 1952-től foglalkozott. Kiállításokon 1953-tól vett részt. A Magyar Művészeti Akadémiának 1999-ben lett tagja. 2001. november 2-án halt meg Budapesten.

bővebben >>

Elválasztás

Örökbefogadás

Van kedvence? Estella vagy Lidike? Vagy Grexa vára a katonákkal? A csatahajók?
Az Öné lehet - bár hazavinni csak jelképesen tudja.
Játékaink örökbe fogadhatóak egy évre. Kétezer forintért oklevelet kap a kiválasztott játék fotójával. Mint örökbefogadó szülő elsőként értesülhet aktuális rendezvényeinkről, pályázatainkról, ha megadja e-mail címét.
Az örökbefogadás lehet ajándék is - egy kedves meglepetés névnapra, születésnapra, ballagásra...

Szeretne a Hetedhét Körbe tartozni? Amennyiben nagyobb összeggel tudja támogatni a Hetedhét Játékmúzeumot, kiemelt támogatóink körébe léphet. Támogatói szerződést 7.000 Ft (Héttalléros támogató) és 77.000 Ft (Hetvenhét talléros támogató) értékben köthet.
Támogatását családi belépővel, illetve Hetvenhét talléros támogatásnál ingyenes tárlatvezetéssel köszönjük meg.

Örökbefogadási szándékát jelezheti személyesen a múzeumban, vagy e-mailenbővebben >>

Elválasztás

Látogatói információk

Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10-18 óráig (hétfő szünnap). Január 1-jén, húsvétvasárnap, pünkösdvasárnap, november 1-jén, december 24-26, és 31-én zárva.

Belépőjegyek: Felnőtt: 700 Ft; Diák és nyugdíjas: 350 Ft; Kedvezményes (csoportos 10 főtől): 500 Ft; Családi jegy (2 felnőtt gyermek(ek)kel): 1400 Ft; Közös jegy Városi Képtár + Hetedhét Játékmúzeum: 1.000 Ft; Közös családi jegy (2 felnőtt gyermek(ek)kel) Városi Képtár + Hetedhét Játékmúzeum: 2.000 Ft.
Felnőtt bérlet (érvényes a múzeum összes programjára és korlátlan belépést biztosít az intézménybe a kiállítás dátumától számított 1 évig): 3.000 Ft.
Diák bérlet (érvényes a múzeum összes programjára és korlátlan belépést biztosít az intézménybe a kiállítás dátumától számított 1 évig): 2.000 Ft.

szolgáltatások; múzeumi bolt; térkép, megközelíthetőség

bővebben >>

Elválasztás

Kapcsolat

Hetedhét Játékmúzeum
(a Szent István Király Múzeum filiáléja)

Cím: 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. (Hiemer-ház)
Telefon: +36-22-202-601
E-mail: hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
E-mail: info.hetedhet@szekesfehervar.hu
Facebook: facebook page


bővebben >>

Elválasztás

Pallag Zoltán: Játszottak, míg meg nem haltak

fotó: Pályi Zsófia [origo]

A padban porcelánlányok ülnek, a falon Nagy-Magyarország térképe lóg. Kint az utcán babák indulnak a templomba, Lidike nyelve és fogsora mozgatható. Moskovszky Éva játékbaba-gyűjteménye hetven évig gyarapodott, legrégebbi darabja a 18. század elejéről való, a legújabb az 1930-as évekből. A fehérvári Hetedhét Játékmúzeum kiállításán a babák névnapját is megünneplik, miniatűr csokoládéautomaták állnak a miniatűr Székesfehérvár utcáin, de a háború is jelen van. Mit rejt az 52. szoba?
forrás: Origo


bővebben >>

Elválasztás

Liliputi csodavilág Székesfehérvárott

fotó: Bérczessy Gergely

Szathmáry István Pál: Európában is egyedülálló gyűjteménynek ad otthont a Hetedhét Játékmúzeum (MNO - Kiállítás)
A múzeumok nehéz helyzetét látva örömteli fejlemény, ha egy önkormányzat a város egyik legértékesebb épületét kínálja fel állandó gyűjteményei számára. Így talált magának méltó helyet Székesfehérvárott a Hetedhét Játékmúzeum, ahol az európai mértékkel mérve is egyedülálló Moskovszky Gyűjtemény, valamint Réber László illusztrációnak sokasága várja a látogatókat.


bővebben >>

Elválasztás

Hetedhét ország fix fénnyel

fotó: nol

Székesfehérvár - A Moskovszky-babák összebútoroztak a Réber-grafikákkal (Cseri Péter: nol, 2012. 05. 24.)
Kár, hogy Moskovszky Éva ezt már nem érhette meg. Mármint azt, hogy a nevéhez kötődő - egész Európában kuriózumnak számító - baba- és játékkollekciója végre méltó otthonra lelt: a székesfehérvári Hiemer-házban a napokban megnyílt a teljes Moskovszky-anyagot bemutató Hetedhét Játékmúzeum.


bővebben >>

Elválasztás

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish