Fejléc
Árnyék
 
(c) deakgyujtemeny.hu

Deák Dénes gyűjteménye

A gyűjtemény az 1900-as évektől körülbelül 1960-ig szinte teljességében mutatja be a magyar festészet progresszív vonulatát.


Virtuális séta a Deák-gyűjteményben


I. terem: Museum Shop;

II. terem: fogadópult, jegypénztár;

III. terem: Freskós Szalon (rendezvényterem)

IV.--XIII. termekben látható -- időrendben -- a festészeti, grafikai anyag
(portrék, önarcképek; tájképek, városképek, csendéletek, kompozíciók és absztrakt képek),
a XIV--XVI. teremben a szobrászati anyag.

XVII. terem: Project Room ;
XVIII. terem: múzeumpedagógiai foglalkoztatóterem, Diák--Deák Galéria
az intézmény nyitvatartási idejében
Elválasztás
kiemelt művek
Elválasztás
Újra nyitva a képtár: még be nem mutatott alkotásokat is láthat a közönség
Elválasztás

Az időszaki kiállításokat bemutató Projektteremben látható a 2020. február 29-én, szombaton megnyitott (és több hónapi szünetre ítélt) A modell című tárlat.

Az összeállítás egyik érdekessége, hogy a Deák-hagyatékból származó, de korábban be nem mutatott alkotásokat tárunk látogatóink elé.
Amíg az előtérben tíz darab, főként 19. századi külföldi művészek kisplasztikáit csodálhatják meg az érdeklődők, addig a falakon Schadl János, Schubert Ernő és Rozsda Endre virtuóz rajztudással elkészített portréival találkozhatnak; továbbá Mednyánszky László, Medgyessy Ferenc és Czimra Gyula rajzai is láthatóak.

A tárlatot szemlélve szembesülhetünk az alkotóknak a modellként szereplő figurákról, emberekről való gondolkozásával.


Mentett értékek 2.0 (Nyitás február 29-én, szombaton 10 órakor)
ElválasztásA székesfehérvári Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény (Oskola u. 10.) február 29-én, szombaton 10 órától ismét fogadja a látogatókat.

A Deák Dénes műgyűjtő hagyatékából válogatott tárlat Mentett értékek 2.0 címmel kerül megrendezésre. A cím utal a 2016-ban megnyílt korábbi tárlatra, melyet a gyűjtő halála 25. évfordulója kapcsán rendeztünk. Időközben azonban sok főmű is hazaérkezett, melyek abban az évben Bécsben és Brüsszelben szerepeltek kiállításokon (Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos, Kádár Béla, Kövesházi Kalmár Elza alkotásai). Így mostantól teljesebb képet tudunk adni az értékes gyűjteményről.

A több mint négyszáz alkotás -- 271 festmény és grafika, 52 kisplasztika, 80 érem és plakett, 6 iparművészeti alkotás -- jó keresztmetszetet ad a huszadik század magyar művészetéről. A gyűjtemény kiemelkedő egységei Mednyánszky László, Rudnay Gyula, Nagy István, Márffy Ödön, Czóbel Béla, Barcsay Jenő, Anna Margit és Gyarmathy Tihamér műveinek csoportjai -- tőlük nagyobb számban mutathatunk be műveket.

Az újjárendezett tárlat korábban be nem mutatott alkotások segítségével kíván emléket állítani az elmúlt években elhunyt művészeknek, akikkel a gyűjtő személyes jó barátságot is ápolt: Deim Pálnak (Szentendre, 1932. június 29. -- Szentendre, 2016. május 9.), akinek tíz alkotása és Swierkiewicz Róbertnek (Pécs, 1942. május 29. -- Budapest, 2019. április 26.), akinek tizenhét műve szerepel az új kiállításban.

A kiállítás Projekttermében önálló tematikus válogatást mutatunk be a gyűjtemény eddig felfedezésre váró műveiből: A modell címmel. A tárlatban ismert és ismeretlen emberi arcokat látunk Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Czimra Gyula, Medgyessy Ferenc, Schadl János, Schubert Ernő és mások alkotásain. A rajzok között elhelyezett tíz értékes szobor (jórészt külföldi művészek munkái) az emberi test szépségét helyezi fókuszba.


Mentett értékek 2.0 -- Újra látogatható a Deák-gyűjtemény, nyolcezer.hu, kultúra, 2020.03.03
http://www.teleelettel.hu/esemeny/10475/mentett_ertekek_2.0

https://szikm.hu/esemenyek/mentett_ertekek_2.0-817

Mentett értékek 2.0 -- szombattól új kiállítással várja a látogatókat a Városi Képtár, szekesfehervar.hu, Kultúra, 2020.02.27., csüt. 7.28AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish