Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Adventi koncertek

2021. december 5., vasárnap 17 óra: Karosi--Kovács--Rieger trió (Karosi Júlia -- ének; Kovács Linda -- ének; Rieger Attila -- gitár)

2021. december 12., vasárnap 17 óra: VENI (Szász Veronika -- ének, elektronika; Bata István -- basszusgitár, fúvós hangszerek, elektronika) koncert

2021. december 19., vasárnap 17 óra: Lakner--Kasó duó (Lakner Roberta -- ének; Kasó Máté -- basszusgitár) koncert


bővebben >>

Elválasztás

budapesti lakáshasználati lehetőség egy éven át -- csak rezsit kell fizetni

"Egy visszalépés után, (vagy folytán), szabaddá vált Deák Dénes volt lakása a 2022. évre. A nyertes használónak csak a lakás rezsijét kell majd fizetnie. Bízunk benne, hogy valakinek ez lehetőséget jelent az év során a nyugodt kutatásra, tanulásra.


bővebben >>

Elválasztás

2021. október 27-től kötelező beltéri maszkhasználat

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy 2021. október 27-e, szerdától a SZIKM beltéri kiállítóhelyeinek teljes területén a maszkviselés (saját szájmaszk) kötelező. A kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. A programjainkon való részvételhez védettségi igazolvány is szükséges. Köszönjük együttműködésüket az önök, más látogatók és munkatársaink védelme érdekében.


bővebben >>

Elválasztás

rajzpályázat székesfehérvári iskolák 12--20 éves diákjai számára

A Szent István Király Múzeum, Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény rajzpályázatot hirdet székesfehérvári iskolák 12--20 éves diákjai számára, Anna Margit festőművész halálának 30. évfordulója tiszteletére. A szervezők Anna Margit alkotásainak egyéni átiratait, parafrázisait várják a pályázóktól, amelyhez a művésznő Deák Gyűjteményben található munkái szolgálnak ihletőforrásul
A részletes pályázati felhívás (december 1-jéig)

Alkoss bátran, és mi kiállítjuk művedet!


bővebben >>

Elválasztás

Deák Dénes Ösztöndíj és Deák Dénes Díj

Idén is a Bory-várban adták át a Lánczos--Szekfű-ösztöndíjakat, a Deák Dénes Ösztöndíjat és a Deák Dénes Díjat. Ugyancsak ezen az ünnepségen adták át a város négy kitüntetését is, melyeket az elmúlt időszakban a pandémia miatt sajnos nem tudtak átadni: a Penna Regia, a Pro Caritate Albae Regiae, a Pro Cultura Albae Regiae és a Fricsay Richárd Zenei Díjakat.
A Deák Dénes Díjat ebben az évben Dr. Éry Kinga régész, antropológus vehette át Székesfehérvár történelmi múltja, különösen a Királyi Bazilika embertani leleteinek kutatása során végzett kiemelkedő tudományos munkássága elismeréseként.
Dományi Virág művészettörténész kapta idén a Deák Dénes Ösztöndíjat. Polgármesteri támogatást kapott dr. Gergely Anna történész, aki Lakos Alfréd festőművész pályaképét kutatja majd és Kusler Ágnes művészettörténész is.

Bácskai Gergely: A Bory-várban adták át a Lánczos--Szekfű-ösztöndíjakat és a Deák Dénes Díjat, szekesfehervar.hu, Közélet, 2021.08.17., k. 18.57


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumi anziksz -- munkatársunk bemutatja

Múzeumunk új videósorozatában munkatársaink egy-egy számukra kedves tárgyat, emléket, helyszínt mutatnak be. Filmjeinkben eddig kevésbé ismert érdekes, különleges alkotásokkal találkozhatnak nézőink. Sorozatunk következő részében Szűcs Erzsébet művészettörténész Tihanyi Lajos Leánykép című művét mutatja be, amely a Deák Gyűjtemény kiemelt darabja. Amellett, hogy megismerhetünk egy különleges festményt, számtalan érdekes részletet is megtudhatunk: Kit ábrázol a kép? Hogyan befolyásolta a művész életét, munkásságát, hogy elveszítette a hallását? Mitől különleges a képkivágás és az alkalmazott perspektíva? Miért nem vásárolta meg a festményt a modell édesapja? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak nézőink következő filmünkben!


bővebben >>

Elválasztás

Újra nyitva a képtár: még be nem mutatott alkotásokat is láthat a közönség

Az időszaki kiállításokat bemutató Projektteremben látható a 2020. február 29-én, szombaton megnyitott (és több hónapi szünetre ítélt) A modell című tárlat. Az összeállítás egyik érdekessége, hogy a Deák-hagyatékból származó, de korábban be nem mutatott alkotásokat tárunk látogatóink elé. Amíg az előtérben tíz darab, főként 19. századi külföldi művészek kisplasztikáit csodálhatják meg az érdeklődők, addig a falakon Schadl János, Schubert Ernő és Rozsda Endre virtuóz rajztudással elkészített portréival találkozhatnak; továbbá Mednyánszky László, Medgyessy Ferenc és Czimra Gyula rajzai is láthatóak.
A tárlatot szemlélve szembesülhetünk az alkotóknak a modellként szereplő figurákról, emberekről való gondolkozásával.


bővebben >>

Elválasztás

Projektterem

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény Projektterme a hajdani Pán Imre emlékszobából lett átalakítva, 2015. nyarán pedig egy olyan jelentős művész életmű-kiállításával debütált, mint El Kazovszkij. A Project Room további célja, hogy a Deák Gyűjtemény XX. századi gyűjteménye mellett a kortárs művészettel is megismertethesse a látogatókat egy-egy ma élő és alkotó művész vagy művészcsoport műveinek tematikus bemutatásával. /Hermann Júlia/


bővebben >>

Elválasztás

A Diák--Deák Galériáról


A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2014 októbere óta új kiállítási lehetőséget biztosít a székesfehérvári diákoknak. Az elmúlt nyolc hónap alatt négy iskolát hívtunk meg és kettő pályázatot hirdettünk. Mindkét pályázatunkra a kiállíthatónál sokkal több mű érkezett, így válogatás után a legjobb pályamunkákat állítottuk ki és díjaztuk is.


bővebben >>

Elválasztás

Interaktív, 360°-os panorámaképVIII. terem: Deák Dénes Emlékszoba
(2013. november 8-tól 2016. szeptember 11-ig)

Fotó: Kiss László

http://360szekesfehervar.hu


bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish