Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Esőhelyszín

2023. szeptember 28-án csütörtökön 14-től 16 óráig: Múzeumpedagógiai börze a Szent István Király Múzeum -- Rendház, Díszudvarán (Székesfehérvár, Fő u. 6.) [Esőhelyszín: Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 10.)] A börze alkalmával pedagógusoknak és múzeumpedagógusoknak nyílik lehetősége a találkozásra, a múzeumok foglalkozás- és programkínálatának megismerésére, valamint személyes beszélgetésre. A felek így kölcsönösen megismerik egymás igényeit és közösen gondolkodnak az együttműködés lehetőségeiről. A regisztráció nem kötelező, de ajánlott a bejelentkezes@szikm.hu email címen. A belépés díjtalan. Az esemény sajtónyilvános. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.


bővebben >>

Elválasztás

Fehér László Aluljárója az A holnap kortársai c. képzőművészeti kiállításon

2023. szeptember 16-án, szombaton 18 órától: Fehér László Aluljáró c. festménye is látható az A holnap kortársai képzőművészeti kiállításon a Vörösmarty Színház galériáján október 31-ig.

reprodukálva: Záróra. Tóth László-emlékkönyv (szerk.: Magyarits András), Tarsoly Ifjúságért Egyesület, Szfv, 2023, 40. o.


bővebben >>

Elválasztás

A Bory-várban adták át a Lánczos--Szekfű-ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes-díjat és -ösztöndíjat

Ünnepélyes keretek között adták át a Bory-várban a Deák Dénes-díjat és -ösztöndíjat, valamint a Láncozs Kornél--Szekfű Gyula-ösztöndíjakat. Az idei évben Deák Dénes Díjban részesült Major István nyugalmazott zenetanár, az ösztöndíjat pedig Bányai Balázs történész kapta. A Lánczos Kornél--Szekfű Gyula-ösztöndíjjal idén tizenöt pályázót támogattak. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bobory Zoltán író, kuratóriumi elnök és a kuratóriumok tagjai köszöntötték a díjazottakat.
A Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma idén Major István nyugalmazott zenetanár, zenekarvezető és zenekari művész részére adományozott Deák Dénes Díjat a város kulturális életében, zenei oktatásában és a zenei kultúra ápolásában, közkinccsé tételében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. A díjazottat Kovács Péter, az alapítvány kurátora méltatta: "Major Istvánt Székesfehérvár hangversenyre járó közönségének nem kell bemutatni, de alakja azok számára is ismerős, akik napról napra látják, ahogy határozott léptekkel járja a Belvárost." A nyugalmazott zenetanár ugyan nem született székesfehérvári, de ezer szállal kötődik a városhoz és annak kulturális életéhez. Főiskolai tanulmányai után a Zeneiskolában helyezkedett el, mellette pedig belépett a város zenekarába. Itt nem csak a csellósok vezetője, de mindenese, titkára is volt az egyesületnek. A szimfonikusokkal folytatott művészi és szervezői tevékenysége mellett alapítója volt a Zeneiskola vonós együttesének is, ami országos és nemzetközi szinten képviselte Székesfehérvárt.
Major István meghatódva vette át az elismerést. Mint fogalmazott: megtiszteltetés olyan nagy emberek névsorában szerepelni, mint az elmúlt több mint harminc éve díjazottjai.
A Deák Dénes Ösztöndíjat az idei évben Bányai Balázsnak adományozták, aki Pribék Antal székesfehérvári fotográfus a Fejér vármegyei kastélyokról és uradalmakról az 1870-es években készített fényképsorozatát szeretné feldolgozni.


bővebben >>

Elválasztás

2023. augusztus 7--11.: Móri művésztelep

Résztvevők: Arany Gold Zoltán, Kiss László, Klotz Miklós, Szolnoki Szabolcs, Varga Gábor Farkas, és az esténként félnapokat alkotó Deák Balázs (SZMT-tagok), valamint Horváth Roland festőművész (a Project Room következő kiállítója)
Helysízn: móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola (8060 Mór, Szent István tér 4-5.)
Műhelyvezető - mester: Mosberger Róbert
Fotó: Deák Balázs
bővebben >>

Elválasztás

5 Egry-mű vendégszerepel Veszprémben

Az Egry József 140 -- Balaton, Szicília, Nevri című kiállítás 2023. október 29-ig tekinthető meg a Királynék Városában.
https://www.facebook.com/SzentIstvanKiralyMuzeum/posts/pfbid0nudqkb7m3hGf7okfymjrd5LLVJKPd3c66YNbDXBCgGPjNQVtDRXMorz6GiLdXXBsl
bővebben >>

Elválasztás

ha erre jár -- ... egy kicsit felfrissülni a nyári melegben a hűs, ódon falak között...

Mentett értékek 2.0 -- Deák Dénes gyűjteménye (állandó kiállítás)

A Projektteremben önálló tematikus válogatást mutatunk be a gyűjtemény eddig felfedezésre váró műveiből "A modell" címmel.

Gorsiumos diáktárlat (2023. aug. 20-ig) a Diák-Deák Galériában.
bővebben >>

Elválasztás

Nyitva 2023. május 12-től -- frissítveA Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2023. május 4-én, csütörtöktől látogatható. Nyitva: csütörtöktől vasárnapig 10-től 18 óráig
bővebben >>

Elválasztás

Gyíkkoporsó bronzból

Deák Dénes nem csak képzőművészeti alkotásokat gyűjtött, hanem a legkülönfélébb műtárgyakat is. Hagyatékából több ókori egyiptomi tárgy, köztük egy bronzból gyíkkoporsó került a múzeum gyűjteményébe. Egyiptomban a Későkortól (i.e. 775--332) kezdődően készítettek bronzból kis méretű koporsókat, amiknek a tetején mindig azt az állatot ábrázolták, ami mumifikálva egy kis fiókban belekerült. Ezeket a tárgyakat az isteneknek ajánlották fel kéréseik, kívánságaik teljesülése reményében.


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás
Elválasztás

Projektterem

A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény Projektterme a hajdani Pán Imre emlékszobából lett átalakítva, 2015. nyarán pedig egy olyan jelentős művész életmű-kiállításával debütált, mint El Kazovszkij. A Project Room további célja, hogy a Deák Gyűjtemény XX. századi gyűjteménye mellett a kortárs művészettel is megismertethesse a látogatókat egy-egy ma élő és alkotó művész vagy művészcsoport műveinek tematikus bemutatásával. /Hermann Júlia/


bővebben >>

Elválasztás

A Diák--Deák Galériáról


A Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény 2014 októbere óta új kiállítási lehetőséget biztosít a székesfehérvári diákoknak. Az elmúlt nyolc hónap alatt négy iskolát hívtunk meg és kettő pályázatot hirdettünk. Mindkét pályázatunkra a kiállíthatónál sokkal több mű érkezett, így válogatás után a legjobb pályamunkákat állítottuk ki és díjaztuk is.


bővebben >>

Elválasztás

Interaktív, 360°-os panorámaképVIII. terem: Deák Dénes Emlékszoba
(2013. november 8-tól 2016. szeptember 11-ig)

Fotó: Kiss László

http://360szekesfehervar.hu


bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish