Fejléc
Árnyék
 
Formák 2.0 -- megnyitó
Elválasztás

2016. november 4-én, pénteken 18 órakor: Körmöczi Károly (az Aniwerk Kreatív Stúdió egyik alapítója) Magyarországon eddig be nem mutatott interdiszciplináris kísérletként az abszolút XXI. századba öltözteti a Szent István Király Múzeum, Városi Képtár -- Deák Gyűjtemény egyik klasszikus XX. századi alkotását.
Matzon Frigyes "Térdelő nő" című szobrát az úgynevezett projection mapping technikával fogja az alkotó megvilágítani, egy olyan speciális, akusztikai elemeket is magába foglaló fényfestéssel, amit eddig főleg épületekre, autókra és színházi installációkra vetítettek látványos show-elemként. Most a Deák-gyűjtemény és az Aniwerk a show-t beemeli a múzeumi térbe és ráereszti a műtárgyra. Az installáció a gyűjtemény "Arcok, formák, testek" című állandó tárlatának koncepciójára épülve jött létre, ahogy azt a cím is mutatja, célja pedig saját létjogosultságának felmérése.
A kísérlet megfigyelői a látogatók lehetnek, akik november 5-től megtekinthetik a populáris és magaskultúra kontrasztjának legújabb eredményét és levonhatják saját következtetéseiket.


Matzon Frigyes szobra kerül reflektorfénybe az itt hamarosan bemutatásra kerülő installációban, mely eddig Magyarországon egyedülálló módon az expresszív szobrászati stílus mellett a sculpture projection mapping technikáját fogja felhasználni. Az installáció ötvözi magában a klasszikus szoborművészet és a XXI. század legmodernebb fénytechnikájának látványelemeit. A posztmodern érzést a zenei aláfestés teszi teljessé, ami teljes mértékben illeszkedik az előre kidolgozott koncepció alapján elkészített, 2-3 perces vetítéshez.
A projection mapping (fényfestés) szélesebb körben ismert és használatos épületeken, különböző rendezvényeken, előadásokon kiegészítő vizuális elemként, a múzeumi térbe ilyen módon való beemelése azonban még mindig ritkaságszámba megy. A vetítés készítője, az Aniwerk Kreatív Stúdió többek között a pécsi és lille-i fényfestő fesztiválokon is jelentős eredményeket ért el.
A vetítés technikai okok miatt novembertől lesz látogatható.


Sajtófigyelő:
http://feol.hu/kultura/a-terdelo-no-meg-a-fenyfestes-1798679


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish