Fejléc
Árnyék
 
(c) deakgyujtemeny.hu

Válogatás a 2008 évi Móri Művésztelep alkotásaiból

A Székesfehérvári Művészek Társasága
szeretettel meghívja Önt és barátait
a Pelikán Galériába (8000 Székesfehérvár, Kossuth u. 15.)

2009. január 16-án, pénteken 17 órára

a Móri textil és kerámia művésztelep 2008 című kiállítás megnyitójára

melyet dr. Csapó Csilla Székesfehérvár MJV alpolgármestere nyit meg

A művésztelepek résztvevői:
Csille Márta, Inge Evers, Heidi Greb, Imre Eszter, Keller Petra, Korompai Péter, Máder Barna, Miklós János, Páger Bernadett, Pócs Judit, Stephan Reitmeier, Szarka Tamás, Tóth Lívia, Ujházi Péter, Wisloczki Helga

Megtekinthető február 13-ig
keddtől péntekig: 9-17, szombaton: 9-13 óráig
A belépés díjtalan!

Fotó: Mosberger Róbert

2009. 01. 16 - 02. 13.
Elválasztás
megnyitószöveg (Móri textil és kerámia művésztelep 2008)
Elválasztás

Tisztelt Közönség!
Kedves Vendégeink!
Hölgyeim és Uraim!

Székesfehérváron hál' Istennek nem ismeretlen a móri művésztelep. 15 éve már, hogy a városban, a megyében élő művészek, Nagy Benedek szobrászművésznek köszönhetően egy szellemi műhelyt hoztak létre.
Szerénytelenség nélkül mondhatom el azt is, hogy alázatos munkájuknak köszönhetően országos hírnévre tettek szert. Székesfehérvár városa mindvégig a mecénás szerepét vállalta a művésztelep működtetésében. Erre büszkék vagyunk. A napjainkban várható szorító gondok ellenére ezt a szerepét Székesfehérvár a jövőben is kötelességének érzi teljesíteni.

Közép-európában, de nálunk magyaroknál működik a legtöbb művésztelep. Én azt hallottam, hogy 50 művészteleppel büszkélkedhet ez a kis ország, gondoljunk csak Kecskemétre, Szolnokra, Zsennyére és a felsorolást még folytathatnám.

A magyar képzőművészeti élet egyik legrégibb, legszebb, legnemesebb hagyományai közé tartozik a nagy tradíciókkal bíró legendás művésztelep Nagybánya. Nagybánya szelleme máig hat. Érthető, hogy a szellem emberei a művészek, alkotóműhelyeket hoznak létre. Ez a szellem él a székesfehérvári, a megyében és a Móron élő művészekben is.

Mi tette a móri művésztelepet vonzóvá és elismertté?

A művésztelepek többségén egy műfaj alkotói dolgoznak együtt, pl. Kecskeméten a kerámia, Bárdudvarnokon (Kaposvár mellett) üvegművészeti, Nyíregyháza-Sóstón bronz kisplasztika, Nagyatádon faszobrász műhely működik.

A móri művésztelep mégis más, több ennél. A Lamberg kastély egykori gazdasági épületeiben műhelyek kialakítására került sor: bronzöntő, kovács, textil-papír, grafikai-fotó és kerámia műhelyek.
Ez a maga módján egy csoda, a technikai és a manuális feltételeket biztosítják a szervezők. Háttérbázist jelent a Móron élő és dolgozó mesteremberek csapata.

Egy művésztelep legnagyobb vonzereje abban rejlik, hogy egymás mellett dolgozva, egymásra figyelve, egymástól tanulva, teremtő, művészi közegben alkothatnak a művészek.

A móri művésztelepen ez megvalósul, a művészek szabadon alkothatnak.
A sokoldalú és sokszínű műhelyrendszer, a szűkebb pátriában élő művészek igényével is találkozik.

Kedves Barátaim!

A kerámia és a textil a két legősibb anyag, amivel az ember megismerkedett és élete során használja, hordja, alkalmazza. A tenger hullámaiból kiemelkedő kész csodák, csak a mitológiában léteznek. A mai naptól látható kiállítás anyagának így természetesen előzményei vannak.
A textilműhely alkotói légkörének megteremtéséhez is idő kellett. Nem titok, hogy Szűcs Erzsébet valamikor a szombathelyi országos kortárs textilgyűjtemény vezetője volt. Azt csak a szűkebb szakmai kör tudja, hogy Móron dolgozik egy fiatal kézműves, aki ebben a műfajban manuális segítséget tud adni a művésztelep alkotóinak. Hiszen ez egy olyan technológia, amelynek a titkait, csínját-bínját ismerni kell. Nem mindegy, hogy az anyag előkészítése hogyan történik. Ahogyan megtudtam, pl. egy szőnyeget 3 napig vizesen alakítanak, gyúrnak és az sem mindegy, hogy ez hogyan történik.

4 éve Magyarországon volt a nemzetköz nemez művészek világtalálkozója.
Az előkészítésben több fehérvári intézmény vett részt. Azóta a művésztelepen minden évben szerveznek nemezes alkotótábort is.
A 2008. évi textil művésztelepen a szakma kiválóságai dolgoztak. Bizonyára egyetértenek azzal, egy művésztelep számára ez jelenti a legnagyobb elismerést.
Azért jó a sokszínű műhelyrendszer, mert így lehetőség nyílt arra is, hogy 2008-ban egy kerámia művésztelep is megkezdhette munkáját. A fehérvári művészeknek mindig volt egy olyan célja és szándéka, hogy a Pelikán Udvar és környéke, városképi kialakításában részt vegyenek. A kerámia művésztelepen most is születtek olyan tervek, amely reményeim szerint egyszer gazdagítani fogják a város egyik legszebb épületegyüttes terét.
A kerámia művésztelepen 2008-ban olyan művészek dolgoztak, akik ennek a művészeti ágnak a rejtelmeit még nem ismerték, de azt ki akarták próbálni: pl. Bukta Imre és Ujházi Péter. A művésztelepen fiatal, végzett művészek, főiskolai tanárok is dolgoztak.

Azzal adom át és nyitom meg a kiállítást, hogy megköszönöm a művésztelep szervezőinek és az alkotóművészeknek a sok-sok fáradtságot: Csille Márta, Inge Evers (Holland), Stephan Reitmeier, Heidi Greb (Németország), Imre Eszter Keller Petra, Korompai Péter, Máder Barna, Miklós János, Páger Bernadett, Pócs Judit, Szarka Tamás, Tóth Lívia, Ujházi Péter, Wisloczki Helga.
Székesfehérvár a jövőben is támogatja és segíti a móri művésztelep munkáját és bízom abban is, hogy jövőre újra találkozhatunk Önökkel és másokkal, a művésztelep újabb munkáival.

Ígérem, rajtam nem múlik. Köszönöm figyelmüket!

dr. Csapó Csilla
AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish