Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Réber László grafikák

A budapesti 6szín Teátrum ad otthont az Az úgy volt... c. Réber László grafikákkal tarkított Janikovszky Éva-remekműnek. A művész úr grafikái múzeumunkban is megcsodálhatóak.
Várunk minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel!
bővebben >>

Elválasztás

Gyűjteménygyarapodás!

Az Osztrák-Magyar Monarchia időszakából származó kirakójátékokkal gyarapodott a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteménye!
Az Anker kőépítő játékcsaládba tartozó mozaikjáték (tangram) kedvelt volt a 19. század végén és a 20. század első évtizedeiben. A játék alapötlete Friedrich Fröbel (1782--1852) pedagógiai célú képességfejlesztő eszközeit tekintette kiindulópontnak. A taneszköznek használt Fröbel-kockák hatására 1875-ben először a feltaláló és vállalkozó szellemű Lilienthal fivérek (Gustav Lilienthal építész, Otto Lilienthal repülőgép-mérnök, pilóta) gyártottak ún. kőépítőszekrényeket (építőkockákat) játék céllal, számos változatban. Ezek azonban nem fából, hanem homokból, krétából, lenolajból és színezőanyagból készültek, nagynyomású préseléssel. Nagyüzemi gyártásuk a Rudolfstadtban tevékenykedő üzletember, Friedrich Adolf Richter (1848--1910) nevéhez fűződik, aki Horgony (Anker) védjeggyel helyezte őket kereskedelmi forgalomba a Monarchia egész területén. A népszerű kőépítő játékok mellett Richter különféle kirakó- és mozaikjátékokat is gyártott a kínai eredetű tangram játékok mintájára, a kőépítő játékokhoz kifejlesztett speciális anyagból. A játékok használati utasítása a Monarchia többnyelvű népességét kiszolgálva több nyelven íródott, szép kivitelezésű kartondobozaikat színes litográfiával díszítették.
Köszönjük a nagylelkű felajánlást!
bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek -- múzeumpedagógiai foglalkozást óvodásoknak a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva

Az ELTE-TÓK szakembereivel együttműködve folytatódik a Hetedhét Játékmúzeumban a Kulturális játszóterek című projekt, melynek keretein belül a Réber Gyűjteményhez kapcsolódva terveztünk egy múzeumpedagógiai foglalkozást óvodások számára. Így tegnap tartalmas délelőtt részesei lehettek a Tolnai Utcai Óvoda Katica csoportjába járó gyermekek, hiszen ők vehettek részt elsőként az új foglalkozáson, melyen az ELTE-TÓK hallgatói és szakemberei is jelen voltak.


bővebben >>

Elválasztás

interaktív játék készül -- az Open History együttműködésével

Bár a látogatók előtt még zárva tart a Hetedhét Játékmúzeum, a munka azonban nem állt le! Folytatódik az Open Historyval közös projektünk, melynek keretében egy ingyenes (fiatal) felnőtteknek szóló, 2-8 fős kooperációs interaktív játék készül majd el. Jelenleg a kreatív tervezés folyamata zajlik, ebbe pillanthatnak bele az alábbi képen.


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kiállítás

Réber László meseillusztrációinak egyik fontos ismérve az apró részletekben, a néhol szinte karikatúraszerű figurákban és szellemes rajzi ötletekben megmutatkozó humor. Az egyik kedvenc példánk Bab Berci portréja. Lázár Ervin mesehőse a történet szerint annyira szomorú, hogy amire csak ránéz, az megsavanyodik. A profilban ábrázolt fej előtt egy üres befőttesüveget láthatunk, s a hosszú-hosszú orr az üveg mögött mintha egy méretes uborkává változna. Önök azonban ne szomorkodjanak, mert reméljük hamarosan újra megnyithatjuk a Hetedhét Játékmúzeumot, ahol megtekinthetik Réber László nagyszerű grafikáit is. A kiállítótérben addig is itt tudnak virtuálisan barangolni.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva gyermekkora óta szeretettel őrzött tárgyai

Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő-előbukkan a nagytakarításkor... Moskovszky Évát (1925--2010) egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Majmócit. A gyermek Moskovszky Éva kismajma az 1930-as években készült a Steiff játékgyárban. Az ott készült játékállatok fülébe Steiff feliratú ólomgombot helyeztek. Majmóci fülében már nem találunk ilyet. Ahogy a többi gyűjteményben megtekinthető Steiff állatka fülében sem. Moskovszky Éva meggyőződése volt ugyanis, hogy a kis ólomgomb fájdalmat okoz nekik. A gyűjteményben Majmóci Dorina babához került.


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2744513358980985

bővebben >>

Elválasztás

Múzeumi élmény zárva tartásunk idejére -- frissítve

Zárva tartásunk idejére sem hagyjuk az érdeklődőket múzeumi élmény nélkül.
Kövessenek bennünket napról napra még több érdekességért játéktárgyainkról!
Játékok a múzeumból Önöknek, otthonra, járvány idejéreKiállításunk már virtuálisan is látogatható! Járjanak körbe nálunk az elkövetkező időszakban otthonról -- virtuális séta: https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)


bővebben >>

Elválasztás

A játék fiatalít!


A Hetedhét Játékmúzeumban minden hónap első szombatja társasjátékos nap.
Ha jegyvásárláskor jelzi, hogy szeretné kipróbálni a múzeum saját társasjátékát, fiatalítunk - felnőtt helyett diák, diák helyett gyermek kategóriába kerül.
A Rejtély a babaházban társasjáték 4-8 fővel játszható, izgalmas családi játék, amely a múzeum tárgyainak felhasználásával készült. Nyolcéves kortól önállóan is játszható. Társasjátékos napjainkon játékmesterek segítik az eligazodást a szabályokban.
(Felnőtt belépő 700 Ft, diák 350 Ft, gyermek ingyenes)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish