Fejléc
Árnyék
 
TRendben vagyunk -- frissítve (Múzeumok Éjszakája)
ElválasztásNyitva: 17.00--24.00

A játékmackók a legtöbb gyermekszobában jelen vannak. Belegondoltunk-e már abba, hogy vajon hol és mikor születhettek? Hányfélék lehetnek? A mackókat megtekinthetik már a Múzeumok Éjszakáján is!
Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a 18 órakor kezdődő múzeumpedagógiai foglalkozásra már nem lehet jelentkezni, mert a létszám betelt, de többi programunkra továbbra is szeretettel várjuk Önöket!
A rendezvényeket -- 6 éves kor fölött -- kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagokat a rendezvény napján 23 óráig nyitva tartó Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház) lehet beszerezni, ezen kívül -- korlátozott számban -- a legtöbb helyszínen is hozzájuthatnak a látogatók. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft.18.00--19.00 Rózsa és Artúr új otthona -- múzeumpedagógiai foglalkozás családok számára a Moskovszky-gyűjteményben (gyermekprogram kreatív foglalkozás)
Sok család életében elérkezik az a fordulópont, amikor már nem elég tágas az otthonuk, és ezért nagyobb házba kell költözniük. Nincs ez másképp Rózsa és Artúr esetében sem. A játékos foglalkozás résztvevői a gyűjteményen keresztül ismerkedhetnek meg a polgári élet mindennapjaival. Hol és miként fogadták a vendégeket? A gyerekek hol játszhattak, és honnan volt kitiltva az összes játék? Mindez kiderül, miközben a szülők és gyermekek közösen rendezhetnek be egy óriási babaházat miniatűr bútorokkal. A részvételhez regisztráció szükséges: varga.dora@szikm.hu


Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy a Múzeumok Éjszakáján a Hetedhét Játékmúzeumban 18 órakor kezdődő Rózsa és Artúr új otthona című múzeumpedagógiai foglalkozásra az előzetes regisztráció betelt. Több jelentkezést már nem tudunk fogadni! Köszönjük, hogy ennyien érdeklődtek a programunk iránt!


20.00--21.00 A Stringers Vonósnégyes koncertje
A Stringers Vonósnégyes 2012 tavaszán alakult a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola pedagógusaiból, valamint a székesfehérvári Alba Regia és a miskolci Szimfonikus Zenekar, illetve a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar tagjaiból. Az elmúlt 11 évben számos fellépésen keresztül mutatkoztak be a városban. Lehetőségük nyílt saját estés koncerten, sajtótájékoztatón, sajtóbálon, kiállításmegnyitókon, jótékonysági hangversenyeken, illetve a város egyéb rendezvényein (Fehérvári Kultúr Korzó, Pünkösdi Virágálom, Esküvőkiállítás/Novotel) fellépni. Repertoárjuk folyamatosan bővül az igényeknek, kéréseknek megfelelően. A klasszikusoktól kezdve a romantikus zeneszerzők művein keresztül a filmzenéken át szélesítik zenei palettájukat.
I. hegedű: Burján Gabriella
II. hegedű: Mezei Adrienn
Brácsa: Pillár Tamás
Cselló: Hartyáni Zsuzsanna

23.00--24.00 Kricsár Kamill színművész szubjektív tárlatvezetése
A Moskovszky-gyűjtemény babaszobáiban nem csak játékok, hanem a 19. századi polgári életmód számtalan megnyilvánulása látható, a lakáskultúrától kezdve a divaton át az illemig. A szépen megmunkált bútorok, a kifinomult porcelánok, a változatos játékeszközök eszünkbe juttatják gyermekkorunkat, és azt a letűnt kultúrát, amelynek tárgyait az idő múlása egyre értékesebbé teszi. Vajon hogyan viszonyul ehhez a miniatűr világhoz Kricsár Kamill, a Vörösmarty Színház színművésze? Szubjektív tárlatvezetésén a saját hivatásán, gondolatain, szemléletén, érzésein keresztül mutatja be a Moskovszky-gyűjtemény babaszobáit az érdeklődőknek.
SZKKK: Szindbád szelleme járt a Hetedhétben. fehervariprogram.hu, Hírek, 2023. június 25.
A gyerekes családoknál az egyik biztos "látogatópont" volt a Hetedhét Játékmúzeum, ahova egészen késő estig folyamatosan jöttek a családok, de persze felnőttek is jártak sokan a "babaszobákban", és a Réber-gyűjtemény rajzai között, nézelődés közben felemlegetve a gyerekkoruk játékait, a kedvenc meséket. Az itteni éjszakai tárlatvezetés az egyik személyes kedvencünk volt az idén: Kricsár Kamill, a Vörösmarty Színház művésze várta a közönséget, szubjektív benyomásait különleges formában osztotta meg a jelenlévőkkel. Krúdy Gyula stílusában írt saját történetét olvasta fel magával ragadóan, Szindbád szellemét idézve a Hetedhét falai közé, sok-sok utalással a Moskovszky-gyűjteményre. A Krúdy hőse természetesen postakocsin érkezett, a szövegben felbukkant a szépséges Georgina, Esztella és Alíz, a színházas szobában hallottunk a vándortündérekről, akik hosszú, kitartó tanulás után varázsszínművessé válhatnak, harmadik szobában pedig katonákról mesélt a színész, aki a vezetés végén -- Antoine és Desiré alakját is a múzeumba varázsolva -- Cseh Tamás Fehér babák című dalát énekelve köszönte meg a hallgatóság figyelmét.

Moskovszky-gyűjtemény (állandó kiállítás)
A Moskovszky-gyűjtemény története egy boldog gyermekkor szomorú történetével kezdődik. Egy osztrák származású kislányról, Auer Erzsébetről szól, akinek családja 1880-ban települt át Magyarországra. A kislánynak boldog gyermekkora volt, mert édesapja gyönyörű játékokkal halmozta el. Ez az idill azonban nem tartott sokáig, mert az apa korán meghalt. A család új házba költözött, s az akkor 13 éves Auer Erzsébetnek -- amellett, hogy elveszítette édesapját -- meg kellett válnia kedves gyermekkori játékaitól is. A Moskovszky-gyűjtemény története ezzel a szomorú történettel kezdődik...


Vonalba zárt történetek -- Réber László grafikusművész állandó kiállítása
Ki ne emlékezne a gyerekkorából a ragyogó szí­nek­ben pompázó, nagyravágyó feketerigóra, vagy a Négyszögletű Kerekerdő híres-neves lakóira? A szövegek mellett felbukkanó egyszerű vo­nal­raj­zok egy bölcs, emberszerető művész humorral átitatott és merészen a végletekig le­egy­sze­rű­sí­tett művei.
TRendben vagyunk
Székesfehérvár évek óta résztvevője a Múzeumok Éjszakája sorozatának. Ezen az éjszakán nemcsak a csatlakozó intézmények kiállításait nézhetik meg az érdeklődők, hanem rengeteg különleges, csak erre az alkalomra meghirdetett programon vehetnek részt.
A rendezvényeket -- 6 éves kor felett -- kizárólag karszalaggal lehet látogatni. A karszalagokat a rendezvény napján 23 óráig nyitva tartó Tourinform Irodában (Városház tér, Hiemer-ház) lehet beszerezni, ezen kívül -- korlátozott számban -- a legtöbb helyszínen is hozzájuthatnak a látogatók. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők, az ajánlott minimális hozzájárulás összege 500 Ft.
Részletes program: www.fehervariprogram.hu/muzeumok-ejszakaja-2023/

A rendezvény sajtónyilvános, az egyes helyszíneken kép- és hangfelvétel készülhet!
A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.
június 9-től https://muzej.hu/
karszalag-infó

A SZIKM eseménye

A fehérvári programok
© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish