Fejléc
Árnyék
 
Moskovszky Éva és Auer Erzsébet saját kezű alkotásai
Elválasztás

Emlékeznek azokra az időkre, amikor nagymamáink otthonunk biztonságában, különféle kézimunka-technikákkal hasznos holmikat készítettek? Az elkészült tárgyakat talán a mai napig őrizzük, mert eszünkbe juttatják azok készítőjét, az otthont, a lassúdad munka nyugodt perceit.
A Moskovszky-gyűjtemény létrehozói, Moskovszky Éva (1925--2010) és édesanyja, Auer Erzsébet (1903--1992) a legjobb példái annak, amikor anyáról leányra száll e tudás. Kevesen tudják, de számos műtárgyat az ügyes kezű gyűjtőknek köszönhetünk.
Ragadják meg az alkalmat, hogy megtanuljanak egy új technikát vagy felelevenítsenek egy rég elfeledettet! A kézimunka ma is megnyugtató otthoni elfoglaltság lehet. E heti sorozatunkban bemutatunk néhányat Moskovszky Éva és Auer Erzsébet saját kezű alkotásai közül.

Vajon mikor festettünk utoljára? Iskolás korunkban? Itt az ideje újra ecsetet ragadni! Ezt a romantikus tájképet Auer Erzsébet festette, várat és emberalakot ábrázol. Fessük le mi is azt a helyet, ahová szívesen elutaznánk!
Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=6992


Emlékeznek azokra az időkre, amikor nagymamáink otthonunk biztonságában, különféle kézimunka-technikákkal hasznos holmikat készítettek? Az elkészült tárgyakat talán a mai napig őrizzük, mert eszünkbe juttatják azok készítőjét, az otthont, a lassúdad munka nyugodt perceit. A Moskovszky-gyűjtemény létrehozói, Moskovszky Éva (1925-2010) és édesanyja, Auer Erzsébet (1903-1992) a legjobb példái annak, amikor anyáról leányra száll e tudás. Kevesen tudják, de számos műtárgyat az ügyes kezű gyűjtőknek köszönhetünk.
Ragadják meg az alkalmat, hogy megtanuljanak egy új technikát vagy felelevenítsenek egy rég elfeledettet! A kézimunka ma is megnyugtató otthoni elfoglaltság lehet. E heti sorozatunkban bemutatunk néhányat Moskovszky Éva és Auer Erzsébet saját kezű alkotásai közül.

Estella biszkvitporcelán divatbaba. Szuvenírként árusították Párizsban. A babát egy magyar orvos vásárolta meg, majd Magyarországon lengyel feleségének ajándékozta. Tőle került Auer Erzsébethez. Eredeti öltözete, mely selyemből készült, elegáns, szürke utcai ruha volt -- tönkrement. Auer Erzsébet jóvoltából Estella azóta bálba igyekszik. Ő varrta ugyanis a babahölgy brokátból készült, csipkével és lila selyemszalaggal díszített új, virágmintás estélyi ruháját. A nemes anyagokból, fidrekből-fodrokból a babaruhákhoz csak egy kevés kell. Egy kevés maradék anyag pedig minden háztartásban akad. Lepjük meg gyermekünket (és babáját) mi is egy új ruhával!
Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=7109


Auer Erzsébet készítette ezt a lenyűgöző földrajzi atlaszt, mely a leányiskola asztalkáján található.
Készítsük elő mi is a színes ceruzákat, ecseteket! Megpróbálkozhatunk mi magunk is megrajzolni kedvenc tájaink térképét, de kezdetnek egy kincskereső térkép is megteszi!


Ha összegyűltek otthon a képes újságok és szívesen újrahasznosítanánk őket, készítsünk kollázst! Az ún. quodlibet összefüggés nélkül összeválogatott és egymás mellé helyezett képmetszetekből álló alkotás. Az elkészült művet akár be is keretezhetjük és kitehetjük a falra, ahogy azt Moskovszky Éva tette. Mintha az alatta helyet foglaló baba életéről mesélne az általa készített kollázs...
Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=655602


Ha több az időnk és a gyerekeknek is van kedvük, készítsünk otthon fellelhető anyagokból babaszobát! Cipősdobozból nagyobb méretű babáknak készülhet új otthon, a legkisebb lakóknak pedig elegendő lehet egy gyufaskatulya-szobácska is. Ezt a gyufaskatulya babaszobát Moskovszky Éva édesapja, Moskovszky Lajos készítette.https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2730454487053539Milyen jó volt régen emlékkönyvbe írni, barátaink, szeretteink üzeneteit kincsként őrizni! Ebben a bőrkötésű emlékkönyvben magyar, német, francia nyelvű üzenetek, beragasztott képek találhatók. Az üzenetek datálása 1821 és 1826, de elképzelhető, hogy a könyvecskét Auer Erzsébet készítette babaszoba kellékül.
Elevenítsük fel ezt a romantikus szokást! Készítsünk mi is emlékkönyvet gyermekeinkkel (a legjobb, ha miniatűr méretben)! Írjunk, rajzoljunk egymásnak!
Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&suinin=44&suinsa=141&oges=371184https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2730476047051383AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish