Fejléc
Árnyék
 
Fél évszázad múltán is friss Réber
Elválasztás

A Hetedhét Játékmúzeum egyik gyűjteménye Réber Lászlóé (1920--2001).

A 2019-ben az év kiállítása díjat elnyert tárlat, a Vonalba zárt történetek csak felerészben szól a meséről. A kiállítás egyik részében bemutatott karikatúrák, autonóm munkák, az Élet és Irodalom hasábjain megjelent rajzok, Örkény István novelláihoz készített illusztrációk ma is érvényes, elgondolkodtató, mondhatni "aktuális" tartalmakat hordoznak.

Réber László grafikusi, illusztrátori munkássága a halála óta eltelt évtizedekben sem veszített erejéből. Az általa illusztrált könyvek íróival való együttműködése, "együttgondolkozása" készteti a könyvkiadókat ma is arra, hogy az 1960-as, 1970-es években megjelentetett művek újrakiadását, ha némiképp más köntösben is, de Réber László illusztrációival jelentessék meg.

Így történik ez 2022-ben is, amikor az újjáélesztett Helikon Könyvkiadó, melynek mindig -- szinte a tartalommal egyenrangú -- minőségi mércéje volt a könyv külalakja, szépsége, három Réber László által illusztrált könyvet adott ki újra: Örkény István Egyperces novellák, Kurt Vonnegut Börleszk és Macskabölcső című könyvét.

A könyvkiadó ajánlója a kiállításunkban is bemutatott könyvről és illusztrációiról: "Örkény István kötetével 1968 ünnepi könyvhetén elindult hódító útjára az egyperces novellák műfaja, új korszakot nyitva a rövidtörténetek irodalmában. Ám az Egyperces novellák egyúttal a magyar könyvművészet emlékezetes darabja is: illusztrátora Réber László volt. Jó néhány írónk (például Lázár Ervin, Janikovszky Éva, Békés Pál) kötetei elmaradhatatlanul az ő rajzaival idéződnek föl előttünk, s látásmódjával, karikaturisztikus filozofikumával Örkénynek is társszerzője lett. Szöveg és kép (mintegy hatvan grafika!) együttes hatása ma is fölkavaró."

Mindhárom könyv külalakja Hübner Teodóra grafikusművész igényes könyvtervező munkája.
AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish