Fejléc
Árnyék
 
Nyúlfigurák
ElválasztásHúsvét alkalmával többféle szimbolikus állatfigurával találkozhatunk léptem nyomon. A bárány mellett az egyik leggyakoribb a nyúl. Az ünnep apropóján két, a Moskovszky-gyűjteményben található nyúlfigurát "hoztunk el" Önöknek.

A 19. század végére a kemény testű, szőrmével bevont játékállatok mellett fokozatosan megjelentek az ölelhető plüss állatfigurák, melyek hamar népszerűvé váltak a gyermekek körében. Ezek a játékok a gyáripar és az urbanizáció hatására elmagányosodott gyermekek társai, megvigasztalói voltak, és fontos hiányt pótoltak a fiúk körében is, akiknek a 19. század végén még nem illett babázni. Az egyik leghíresebb játékállatokat gyártó cég a németországi Steiff vállalat volt.
A Moskovszky-gyűjtemény gurulós nyuszija is Steiff gyártmány. A faforgáccsal kitömött nyúlfigura lábára szerelt kerekek olyan hatást keltenek, mintha az állat valóban tudna futni, ezzel igazán népszerű termék lehetett.

Tartsanak velünk holnap is, akkor egy másik nyuszi mutatkozik be a múzeumból. Addig is egy kis játék! A Hetedhét Játékmúzeum melyik, családok számára igénybe vehető szolgáltatásánál találkozhatnak a gyerekek a gurulós nyulunkkal?Húsvétkor az áruházak polcai roskadásig tele vannak a különféle édességekkel. A különleges színekben pompázó édes cukorkától egészen a csokoládé és bonbon különlegességekig, melyeket gyakran plüss figurák vagy játékok kísérnek.
A Moskovszky-gyűjtemény Melinda nevű, nyuszinak öltöztetett babája eredetileg húsvéti bonbont kísérő reklámajándék lehetett. Az 1827-ben alapított és a budai várban még ma is működő Ruszwurm Cukrászda húsvéti bonbonos dobozát díszíthette. A kisméretű babafigura teljes egészében porcelán, azonban válla és lábai mozgathatóak. Szőke moher parókáján fehér "nyuszifüles" sapkát visel. Eredeti csipkével díszített alsóruhájával, fehér rakott szoknyájával és piros selyem kabátjával pedig igazán megfelelő ajándéka lehetett a cukrászda előkelő vendégkörének.
Húsvéti keresőjáték! Húsvét alkalmával bemutatott nyuszijaink (gurulós nyuszink és Melinda a nyúl), elbújtak a kiállításban! Keressék meg őket, a linken elérhető virtuális séta segítségével! Vajon melyik enteriőrben "bujkálnak"? https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)
AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish