Fejléc
Árnyék
 
Minden napra egy mese -- frissítve
Elválasztás

"Édesmama! Kezdődik az előadás!" -- szaladt izgatottan édesanyja elébe Zsuzska. Fruska és Olivér egész délután próbáltak, hogy az esti előadásra látványos színdarabbal örvendeztethessék meg közönségüket. Zsuzska és Édesmama alkalomhoz illően felöltözve érkeztek meg a gyerekszobába, ahol a Hófehérke és a hét törpe című mesét adták elő a gyerekek -- a papírszínházban.

A Székesfehérvári Játékgyűjtemény papírszínházában zenélőóra-szerkezet is található. A "színpadképeket" (papírtekercsek) a színház belsejében található két rúdra lehetett kifeszíteni. A papírszalag oda-vissza mozgatását a rudakra helyezhető kurbli tekerésével lehetett megoldani. A kurbli tekerésekor a zeneszerkezet működésbe lépett, így a képek mozgását zene kísérte.
Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=509281

Hófehérke és a hét törpe, Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas... A Grimm testvérek klasszikusai a 19. század óta a mai napig a gyermekkor meghatározó meséi. Meséljék most el ezeket gyermekeiknek vagy olvassák el őket újra és újra a saját szórakoztatásukra! A Grimm mesék illusztrációi a 19-20. század játékainak népszerű díszítőelemei voltak, e heti sorozatunkban bemutatjuk a Moskovszky-gyűjtemény mesébe illő tárgyait. Minden napra egy mese! Tartsanak velünk!

Édesmama ezen a szombat estén igazán különleges meglepetéssel készült a gyerekeknek. Amíg Zsuzska, Fruska és Olivér mosakodtak, mindent előkészített: sötétített, párnákból és takarókból kényelmes pihenőhelyet készített. Nem akármilyen esti mese várt rájuk! "Diavetítő!" -- sikkantotta örömében Fruska, amint meglátta az előkészített laterna magicát. Hamarosan -- mint valami csoda -- a hamelni patkányfogó című mese elevenedett meg a gyerekszoba falán.

A Moskovszky-gyűjtemény üveglemezre nyomtatott diaképeit a régi vetítőgéphez, a laterna magica-hoz használták. Az átlátszó anyagra -- általában üveglapra -- rajzolt képet fényforrás segítségével, egy optikai lencsével felnagyítva vetítették ki. A laterna magica különösen a 19. században volt népszerű, amikor megjelentek a piacon a bádoglemezből készített olcsó modellek. 1850 előtt a diákat főként kézzel festették az üvegre, majd a sorozatban gyártott, litografált képek terjedtek el.
Hófehérke és a hét törpe, Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas... A Grimm testvérek klasszikusai a 19. század óta a mai napig a gyermekkor meghatározó meséi. Meséljék most el ezeket gyermekeiknek vagy olvassák el őket újra és újra a saját szórakoztatásukra! A Grimm-mesék illusztrációi a 19-20. század játékainak népszerű díszítőelemei voltak, e heti sorozatunkban bemutatjuk a Moskovszky-gyűjtemény mesébe illő tárgyait. Minden napra egy mese! Tartsanak velünk!

Ezen a délelőttön Zsuzska sehogy sem tudott a számtan leckéjére figyelni. Gondolatai minduntalan elkalandoztak. Előző este Édesmama a Jancsi és Juliska című mesét mesélte el, majd takarókból és kendőkből "mézeskalács kunyhót" építettek, és ott játszhattak lefekvésig. "8x8 az 64, türelemmel többre mégy." -- kántálta Fruska, felriasztva húgát az ábrándozásból. Kiderült, hogy Fruska több ilyen versikét is tud, így mindjárt vidámabban telt a szorzótábla gyakorlása.
A Moskovszky-gyűjtemény képkirakója a Jancsi és Juliska mese jeleneteit ábrázolja. A kivehető lapon egy matematikai példa, a kirakólapon ennek megoldása látható. Minden kivehető elem helyén valamilyen rímekbe szedett tanító mondat, jó tanács szerepel a szám alatt.

https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=377646

"Nézd, egy nyuszi!" "Kutya!" "Zsiráf!" "Nahát, Olivér, ez egy farkas?" Zsuzska, Fruska és Olivér este árnyjátékoztak a falon. Azon versenyeztek, ki tud több állatot megjeleníteni a kezével. Olivér farkasa olyannyira megtetszett nekik, hogy arra gondoltak, megpróbálják eljátszani Fruska kedvenc meséjét, a Piroska és a farkast. Sok-sok nevetés és vidámság közepette hamarosan megelevenedett a falon a mese.
A mesebeli Piroskát mintázó magyar művészbaba készítője Mészáros Anna. A textilbaba kezében kosarat és virágot tart. A kosárban vászon terítő és üvegpalack. Ruhája a testre rögzített, a baba nem öltöztethető. A mesebeli Farkas gyapjúból készült, kézzel varrott állatfigura.

https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=414562, https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=414563
"Ez nem oda való, az alma a Hófehérkében van!" -- sietett kijavítani nővérét Zsuzska. Ő és Fruska kockakirakóval játszottak a gyerekszobában. A hatféle mesét ábrázoló kirakón bizony néha nehéz eligazodni, persze csak ha az ember nem Zsuzskával játszik, aki pillanatok alatt kirakja bármelyiket. Fruska éppen a helyére illesztette az orsót ábrázoló képkockát. Vajon melyik mese jelenetét rakta ki a két kislány?

A kockakirakó kedvelt játéka volt a középosztálybeli polgári családokból származó gyermekeknek. A legszebbeket Németországban gyártották. A mindennapos használat és a játéktípus anyagának sérülékenysége miatt azonban kevés maradt meg belőlük. A Moskovszky-gyűjteményben található kockakirakó azért is különleges, mert az eredeti, könyvet formázó textilborítású dobozban hiánytalanul megőrződött a játékot alkotó 12 darab kocka, és a hozzá tartozó hat mintalap.


"Édesmama, meséld el nekünk újra a Jancsi és Juliskát!" -- kérlelte édesanyját ebéd után Olivér. A gyerekek kívülről tudják már a történetet, Édesmama oly sokszor elmesélte már. De így van ez a jó történetekkel. Újra és újra hallanunk kell őket. Zsuzska mindig aggódik egy kicsit, sikerül-e Juliskának kiszabadítani Jancsit a ketrecből, de szerencsére mindig minden jóra fordul.
A Moskovszky-gyűjteményben található Jancsi és Juliska motívummal díszített kirakó játék az Adolf Sala Játékgyárában készült Berlinben, a 20. század elején.
AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish