Fejléc
Árnyék
 
Illat és kellem a babaszobákból (nem csak parfümrajongóknak)
Elválasztás

A Moskovszky-gyűjtemény babaszobái között barangolva észrevehetünk számos úti neszesszert, amelyben gondosan, indulásra készen állnak becsomagolva a korra jellemző pipereholmik. Vajon a tárgyak többsége egy mai női neszesszerben is fellelhető? Jellemzően apró fésűk, kézitükrök, borotvák, fogkefék és nem utolsó sorban illatszeres üvegek lapulnak bennük. A kis illatszeres tégelyek címkéjén jól kivehető a Kölnisch Wasser felirat, azaz kölnivíz.
A "Vasárnapi Ujság" 1888-as cikkéből kiderül, mennyire népszerű volt akkoriban a hölgyek körében ez a piperecikk.
"Minden évben újabbnál újabb illatszereket hoz létre a divat s minden évben egész sorra tűnik le azoknak az illatszereknek, melyek nemrég még közkedveltségben állottak. Feltűnő körülmény, hogy van mégis egy illatszer, mely daczára annak, hogy már hosszú idő óta használják, még mit sem veszített kedveltségéből, sőt kereslete évről évre növekszik s a világkereskedelem czikkévé vált: a kölnivíz, vagy otkolon (Eau de Cologne)."
A világ legrégebbi kölnivíz- és parfümgyárát az olasz származású Johann Maria Farina (1685--1766) alapította 1709-ben, Kölnben. 1714-ben nevezte el illatszerét "Eau de Cologne"-nak (kölni víz, röviden kölni), amely ezen a néven vált világszerte ismertté, és mivel a rokokó idején még nem volt védjegyoltalom, az illatok egész osztályát ma Eau de Cologne-nak hívják. A napjainkban is működő céget továbbra is az alapító család leszármazottjai irányítják, akik a családtagok nyolcadik generációját képviselik.
A Moskovszky-gyűjteményben egy selyemből készült, madarat és hattyúkat ábrázoló, cégjelzéssel ellátott illatpárna emlékeztet a Farina család munkásságára.
Forrás: Tandem Grafikai Stúdió- Anno- sorozat: Egyszervolt illatszerek’s azok kicsinyke flaskái
AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish