Fejléc
Árnyék
 
A Bory-várban adták át a Lánczos--Szekfű-ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes-díjat és -ösztöndíjat
Elválasztás

Ünnepélyes keretek között adták át a Bory-várban a Deák Dénes-díjat és -ösztöndíjat, valamint a Láncozs Kornél--Szekfű Gyula-ösztöndíjakat. Az idei évben Deák Dénes Díjban részesült Major István nyugalmazott zenetanár, az ösztöndíjat pedig Bányai Balázs történész kapta. A Lánczos Kornél--Szekfű Gyula-ösztöndíjjal idén tizenöt pályázót támogattak. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester, Bobory Zoltán író, kuratóriumi elnök és a kuratóriumok tagjai köszöntötték a díjazottakat.
A Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma idén Major István nyugalmazott zenetanár, zenekarvezető és zenekari művész részére adományozott Deák Dénes Díjat a város kulturális életében, zenei oktatásában és a zenei kultúra ápolásában, közkinccsé tételében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. A díjazottat Kovács Péter, az alapítvány kurátora méltatta: "Major Istvánt Székesfehérvár hangversenyre járó közönségének nem kell bemutatni, de alakja azok számára is ismerős, akik napról napra látják, ahogy határozott léptekkel járja a Belvárost." A nyugalmazott zenetanár ugyan nem született székesfehérvári, de ezer szállal kötődik a városhoz és annak kulturális életéhez. Főiskolai tanulmányai után a Zeneiskolában helyezkedett el, mellette pedig belépett a város zenekarába. Itt nem csak a csellósok vezetője, de mindenese, titkára is volt az egyesületnek. A szimfonikusokkal folytatott művészi és szervezői tevékenysége mellett alapítója volt a Zeneiskola vonós együttesének is, ami országos és nemzetközi szinten képviselte Székesfehérvárt.
Major István meghatódva vette át az elismerést. Mint fogalmazott: megtiszteltetés olyan nagy emberek névsorában szerepelni, mint az elmúlt több mint harminc éve díjazottjai.
A Deák Dénes Ösztöndíjat az idei évben Bányai Balázsnak adományozták, aki Pribék Antal székesfehérvári fotográfus a Fejér vármegyei kastélyokról és uradalmakról az 1870-es években készített fényképsorozatát szeretné feldolgozni.


Józsa Dávid: A Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat. ÖKK Fehérvár, Sajtóközlemény, 2023. augusztus 18., péntek 19.49
Galéria (Fotó: Kiss László)

Józsa Dávid: A Bory-várban adták át a Lánczos-Szekfű Ösztöndíjakat, valamint a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat. szekesfehervar.hu, Kultúra, 2023.08.18., p. 20.09
Ünnepélyes keretek között adták át a Bory-várban a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat, valamint a Láncozs Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjakat. Az idei évben Deák Dénes Díjban részesült Major István nyugalmazott zenetanár, az Ösztöndíjat pedig Bányai Balázs történész kapta. A Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjjal idén tizenöt pályázót támogattak.
Galéria -- fotó: Kiss László (42 kép)


[FEOL.HU] Átadták a Deák Dénes Díjat és Ösztöndíjat, valamint a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíjakat (galéria). feol.hu, Közélet, Támogatás, 2023.08.18., p. 20.53
Idén Major István nyugalmazott zenetanár részesült Deák Dénes Díjban, az Ösztöndíjat pedig Bányai Balázs történész kapta.
A Deák Dénes Alapítvány Kuratóriuma idén Major István nyugalmazott zenetanár, zenekarvezető és zenekari művész részére adományozott Deák Dénes Díjat a város kulturális életében, zenei oktatásában és a zenei kultúra ápolásában, közkinccsé tételében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.
A Deák Dénes Ösztöndíjat az idei évben Bányai Balázsnak adományozták, aki Pribék Antal székesfehérvári fotográfus a Fejér vármegyei kastélyokról és uradalmakról az 1870-es években készített fényképsorozatát szeretné feldolgozni.Átadták az elismeréseket! FTV, 2023.08.21., h. 15.57, 2'44"
Átadták a Deák Dénes díjat, a Deák Dénes ösztöndíjakat és a Lánczos Kornél -- Szekfű Gyula ösztöndíjakat a Bory-várban. Az elismeréseket minden esetben olyan személyek kapták, akik tevékeny részesei Székesfehérvár kulturális életének.


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish