Fejléc
Árnyék
 
Macskazene Ybl Miklósnak (Gelencsér József előadása)
Elválasztás

2016. március 5-én, szombaton 16.30-kor: Macskazene Ybl Miklósnak dr. Gelencsér József jogász, néprajzkutató előadása. A belépés díjtalan!


A szekesfehervar.hu ajánlója
A facebook-esemény


A programon a neves építész ellen rendezett csúfondáros tüntetés történetét dolgozza fel több szemszögből.

Dr. Gelencsér József jogász, néprajzkutató az alábbiak szerint ajánlja március 5-i előadását az érdeklődőknek:
"Ybl Ervin (1890-1965) művészettörténész könyvet szentelt rokona, Ybl Miklós (1814-1891) építész alkotói tevékenységének. Az első alkalommal 1956-ban, majd 2014-ben megjelent kötet ismerteti Ybl Miklós alkotói életútját és jelentős műveit. Külön is foglalkozik az Ybl tervei alapján 1865-ben emelt régi Képviselőház építéstörténetével, mely Budapest Bródy Sándor utca 8. szám alatt áll. A könyv szövegében rövid utalás történik az Ybl Miklós ellen rendezett esti-éjszakai zajos, csúfondáros tüntetésre, azaz a macskazenére, vagy charivarira. Eszerint a képviselőházi tervek jóváhagyását Ybl 1865. október 30-án utólag, az építkezés megkezdése után kéri Pest város tanácsától. Diescher, Ybl és építőmesterei mindent megtesznek a munka gyorsítása érdekében, sőt, az asztalosmunkák elvégzésére bécsi iparosokat szerződtetnek a gyakorlatlanabb itthoniak helyett. Emiatt 30-40 dologtalan asztaloslegény október 9-én este beveri Ybl Üllői út 8. sz. alatti lakása ablakait és macskazenét rendez."

A szombati programon dr. Gelencsér József a jog, a jogtörténet, a népi jogélet szemszögéből kívánja megvizsgálni a különös történetet, de némely építészettörténeti, társadalomtörténeti, társadalomnéprajzi vonatkozásra is kitér majd.

A programra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


fotódokumentáció a facebook-oldalunkon8'14''-től


G. J.: Macskazene Ybl Miklósnak (Újkor.hu, 2016. márc. 11 = Honismeret, 2016/1.)

Gábor Gina: Macskazene Ybl Miklósnak (FMH, 2016. márc. 14. hétfő)AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish