Fejléc
Árnyék
 
A hajdanvolt székesfehérvári zsinagógákról (Deák Szalon)
Elválasztás

2014. november 9-én, vasárnap 16 órakor
a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben (Székesfehérvár, Oskola utca 10.)
Deákné Oszkó Ágnes Ivett (művészettörténész, Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központ)
előadása a hajdanvolt székesfehérvári zsinagógákról.

A fiatal kutató már 2008-ban a Pázmány Péter Tudományegyetemen írt művészettörténeti diplomamunkájában foglalkozott a "zsinagóga-specialista"- ként emlegetett Baumhorn Lipót építész (1860-1932) munkásságával.

Oszkó Ágnes 2014-ben Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterétől kapott ösztöndíj segítségével tovább folytatta kutatását, ennek eredményeiről számol be. Előadásának címe: Hagyomány és reform versengése A székesfehérvári zsinagógák építéstörténete a helyi közösség tükrében

"A 19. század közepe újításokkal és konfliktusokkal teli időszak volt hazánk zsidó hitközségeinek életében. Az 1840-ben visszatelepült székesfehérvári zsidóság is szembenézett a századközepi kihívásokkal, s a hagyománytisztelők csoportja élesen elvált a vallási reformokat támogató közösségtől. Hogyan jelenik meg a rítusválasztás a hitközség zsinagógaépítkezéseiben? Milyen előképekre nyúlnak vissza a zsinagógák építészeti nyelvének kiválasztásánál? Előadásomban ezekre a kérdésekre keresem a választ a fellelhető levéltári anyag és szakirodalom alapján."


Kapcsolódó© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish