Fejléc
Árnyék
 
Adventi Koncert 2015/4.
Elválasztás

2015. december 20-án, vasárnap 15.30 órakor: Enyedi Ágnes - Salamon Soma - Enyedi Tamás: "Megzendült az ének..."
Adventi népzenei koncert

A koncerten a magyar nyelvterület különböző régióinak népzenéjével ismerkedhet meg a közönség Dunántúltól Moldváig. A műsorban Enyedi Ágnes énekhangját cimbalom, különféle furulyák, valamint harmonika kíséri. A művészek egyebek mellett a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó összeállításokkal is készülnek, melyben kiemelt szerepet kap az erdélyi Mezőség, Moldva és Székelyföld népzenéje.

Enyedi Ágnes - ének
Erdélyben született, Székesfehérváron nőtt fel, itt kezdett népzenével foglalkozni. Az ELTE angol-néprajz szakán végzett, jelenleg az Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos hallgatója és a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI népi ének tanára. 2008 óta rendszeresen gyűjt népdalokat erdélyi és moldvai falvakban. A magyar vonós népzenét játszó Magos Együttes és a moldvai csángó népzenét játszó Tázló Együttes énekese. Mindkét zenekarral rendszeresen koncertezik és tart táncházakat. A Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes meghívott szólistája. A magyar népénekeket feldolgozó és előadó Vox Alba Együttes énekese. Rendszeresen koncertezik együtt Salamon Soma és Enyedi Tamás népzenészekkel. Szólólemeze 2009-ben jelent meg "Gerlemadár szerelmével. Erdélyi magyar népzene" címmel. A Népművészet Ifjú Mestere (2009); Junior Prima díjas (2011).

Salamon Soma - furulyák, kaval, harmonika, zongora
Budapesten, népzenész-néptáncos családba született. Sok időt töltött Erdélyben, elsősorban Buzában és Mezőkölpényben, ahol kiskorától ismerkedett a helyi folklórral. Zenei pályafutását zongorával kezdte 4 évesen. 13 éves korától foglalkozik népi furulyával, gimnazista korában kezdett el tangóharmonikázni. 15 évesen alapította meg a Tűz Lángja zenekart. Legfontosabb mestere a moldvai Hodorog András, akitől több alkalommal gyűjtött furulyás népzenét. A Buda Folk Band és a Fanfara Complexa tagja. Formációival aktív zenei tevékenységet folytat; belföldön és külföldön egyaránt terjesztik a magyar népzenét. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakának népi fúvós szakirányának hallgatója, valamint a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola óraadó tanára. 2014 januárjában két hetes népzenegyűjtő- és kutató terepmunkán vett részt Ecuadorban. Az MTVA Fölszállott a Páva 2014 népzenei tehetségkutató különdíjasa, a Népművészet Ifjú Mestere (2015), Junior Prima díjas (2015).

Enyedi Tamás - cimbalom
1988-ban született Kolozsváron. Gyermekkorában a székesfehérvári Hermann László Zeneiskolában Petrovics Tamásnál kezdett cimbalmozni, s itt lett éveken keresztül tagja a Bakony Népzenei Együttesnek. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, emellett rendszeresen muzsikál különböző állandó és alkalmi formációkban, együttesekben. Az Alba Regia Táncegyüttes kísérőzenekarának, a Galiba zenekarnak és a Magos Együttesnek tagja. Ez utóbbival a Folkbeats népzenei tehetségkutató győzteseként öt hetes amerikai turnén vett részt 2012 tavaszán, valamint a "Fölszállott a páva" tehetségkutató verseny televíziós adásában is szerepelt. Rendszeres közreműködő zenésze számos erdélyi néptánctábornak, valamint meghívott cimbalmosa több zenekarnak, akikkel bel- és külföldön rendszeresen koncertezik, tart táncházakat és kísér táncegyütteseket.


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish