Fejléc
Árnyék
 
DISCMONKEY. Interaktív film kurzus (tematikus foglalkozás) (2010. április 6-án, kedden 16 órakor)
Elválasztás

2010. április 6-án, kedden 16 órakor


DISCMONKEY - Interaktív film kurzus TEMATIKUS FOGLALKOZÁS Óravázlat 10/10

Az elmúlt alkalommal megismertük hogyan lehet a videó nyersanyagot szerkeszteni, és file-ba menteni. Ez alkalommal pedig a kimentett anyag dvd-vé alakításával foglalkozunk.
Bár maga a dvd szabvány egy kihalóban lévő szabvány - helyét a Blu-ray veszi át -, a szerkesztési elv, a struktúra, az interakcióra alkalmas felület valószínűleg még hosszú évekig azonos marad az utód formátumokban is.
Maga a dvd-vé alakítása egy filmnek természetesen nem itt kezdődik a szoftver megnyitásakor, hanem az egész film kitalálásakor a fejekben, később papíron majd a vágó szoftver használata közben. A filmeket olyan jelenetekre kell bontani, amelyeknek szabadon variálhatósága következtében létrejön az interaktív struktúra. Ezeket a fejezeteket kell legyártani, a kapcsolódási pontokat, a vezérlést kitalálni, és az elkészült "alkarészeket" a dvd készítő programba behívni, hogy azok összefűzését, rendszerbe foglalását elvégezhessük.
A választott program bár ingyenes, de rendkívül sok lehetőséget kínál a minél egyedibb megoldások létrehozásához, nyilván az adott műfaj keretein belül.

Innen tölthető le a Dvd styler: http://www.dvdstyler.org/

Bár az első órán már láttunk néhány példát arra hogyan működik a dvd, most az elkészült munkákat, a résztvevők saját filmjeit élesben rakjuk össze. Az esetleges tervezési problémákra, hibákra itt fény derül.
A dvd-knek valamilyen főcímmel kell indulniuk, amik elhagyása után egy kiindulási menübe kell érkeznünk. A program lehetőséget kínál a menüben álló vagy mozgó háttér elhelyezésére is, valamint zene, hang használatára. Ez lehet végtelenített, vagy bizonyos ideig hallható.
Vezérlő elemek, gombok létrehozására a program kínál néhány beépített elemet, például szöveg, felirat interaktívvá tételét, de előre elkészített kép file-ok is behívhatóak erre a célra. Illetve lehet a mozgókép egy meghatározott frame-jét is használni. A struktúra nyilván a filmek függvénye. Mint a történet esetében, itt is szempont a megvalósíthatóság, erre természetesen már a tervezési fázisban oda kell figyelni. Az interakcióval lehetőség szerint valamilyen többletet kell hogy kapjon a felhasználó. Akár úgy hogy az egyes elágazások a történet másik lehetséges lefutását mutatják be, akár úgy hogy szabadon járva-kelve saját egyéni módjukon rakják össze a történet mozaikjait.
Lehetőség szerint itt is a résztvevők használják a programot, hogy annak használata jobban bevésődhessen, illetve hogy felmerüljenek azok a kérdések, amik csak így kerülhetnek napvilágra.

Az elkészült munkákkal gyakorlatilag a kurzus is lezárul, ezért érdemes közösen átnézni a munkákat, kielemezni őket, számot vetni azzal mennyiben sikerült elérni a kitűzött célokat, stb. Amennyiben készült közös film a csapatról, az itt átadható, valamint az elkészült munkák online-megjelenítésére is sor kerülhet a kurzus blogján. Természetesen mint dvd ez nem történhet meg, de videómegosztó oldalakra feltöltve az interaktív lejátszás is megoldható, és így könnyen másokkal is megoszthatóvá válnak a filmek.Az április 6-ai előadás vázlataAJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish