Fejléc
Árnyék
 
DISCMONKEY. Interaktív film kurzus (tematikus foglalkozás) (2010. március 23-án, kedden 16 órakor)
Elválasztás

2010. március 23-án, kedden 16 órakor


DISCMONKEY - Interaktív film kurzus TEMATIKUS FOGLALKOZÁS Óravázlat 10/9

Fontos, hogy a forgatások befejezésével a résztvevők hozzáfoghassanak a nyersanyag szerkesztéséhez, a vágáshoz. A technikai ismeretek mellett a szerkesztési elvek ismerete is nagyon fontos, amit a filmelméleti órán tulajdonképpen már meg is kezdtünk. Ez az alkalom tehát egy kombinált oktatást rejt magában, ami egy vágóprogram bemutatásán keresztül nyújt további mozgókép szerkesztési, elméleti ismereteket.

Vágó programokkal kapcsolatban - hasonlóan a hatodik órán használt grafikus szoftverekhez-, nem érdemes egy szoftverre fókuszálni, bár ez nagyon nehezen megkerülhető. Mivel itt is ugyan arra a célra született, különböző kezelőfelületekről van szó, érdemes rámutatni a lehetséges azonosságokra. Néhány példa:
Minden vágóprogramban meg kell hogy szabjuk a kimeneti formátumot. Valamilyen módon a programba kell juttatni a nyersanyagot. (Beírás, importálás) Kell lennie egy szerkesztő felületnek, ahol időben egymáshoz képest szerkeszthetőek a kép és hangfile-ok. (Timeline.)
A munkánkat kontrolálandó lennie kell egy viewer felületnek (monitor). A munka elmentése mellett kell lennie egy export opciónak, amivel valamilyen mozgoképformátumba menthető a szerkesztett anyag. E mellett nyílván létezik még számos másik funkció is, effektezés, feliratozás, stb. amik szintén nagyon sok programban fellelhetőek, gyakran nagyon hasonló módon megoldva. A fentiek azonban az alapesetek.
Lehetséges, a kurzuson használható szoftverek: Adobe Premiere - 30 napos ingyenes próba verzió. Avid Free DV - ingyenes vágószoftver. Blender 3D - az ingyenes 3D animációs proram tartalmaz videó szerkesztő modult is. Cinerella - ingyenes vágóprogram, de csak Linux-ra létezik. Vásárolt szoftver esetén természetesen bármi más is szóba jöhet.

Az említett kettős funkciót tehát úgy látjuk el, hogy miközben bemutatjuk a választott szoftver működését, valós editálást is végzünk. Ez történhet úgy is, hogy nem a kurzus vezető, hanem a résztvevők maguk használják a programot, a vezető irányításával.

Egy előre kiválasztott pár perces filmrészlet snittjeit (Gyalog galopp), összekeverjük. A résztvevők miközben beimportálják, megnézik, a timeline-ra helyezik az anyagot, megpróbálják kitalálni, mi lehetett a képek eredeti sorrendje. A felmerülő ötleteket mindjárt ellenőrizni is lehet. Szétvágva a beimportált film file-t, a timeline-on a kitalált új sorrendet lehet összeállítani és megnézni működőképes-e az ötlet. Meg lehet vizsgálni az egyes snittek szerepét is a jeleneten belül. Milyen célt szolgál, mi a narratíva, kihagyható-e esetleg egy-egy kép vagy sem. Létrehozható-e egy új sorrenddel más jelentés, más történet is az adott képsorból?A március 23-ai előadás vázlata
AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish