Fejléc
Árnyék
 
DISCMONKEY. Interaktív film kurzus (tematikus foglalkozás) (2009. november 17-én, kedden 16 órakor)
Elválasztás

2009. november 17-én, kedden 16 órakor


DISCMONKEY - Interaktív film kurzus
TEMATIKUS FOGLALKOZÁS

Óravázlat 10/2

Az óra első felében egy produkció gyártási fázisait nézzük át, hiszen a résztvevők is arra készülnek, hogy "legyártsanak" egy filmet.
Ennek célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel a munka sajátosságait, nehézségeit és segítse őket egy a rendelkezésre álló idő alatt valóban kivitelezhető, "legyártható" film elkészítésében. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a résztvevők meg tudják becsülni a munka mértékét, és tervezni az elkészítését.

Tervezési fázisok:
Ötlet - script - forgatókönyv - storyboard - előkészítés - forgatás - utómunkálatok - dvd.

Az egyes rész fázisokat egy létező produkció gyártási dokumentációi illusztrálják.
(Az elemzett produkció a My America című film, illetve annak animációs betétjei.)

Elsőként az elmített film irodalmi forgatókönyvét nézzük meg, majd ezután összevetjük a leírt, elképzelt jelenetek saját forgatókönyvével azokat. Fel kell ismerni a résztvevőknek, mennyire fontos a pontos leírás, és egy-egy egyszerű mondat (pl. mentem az úton) elkészítéséhez mi mindent is kell tisztáznia a készítőnek. Szintén fontos szempont, hogy a film kitalálója ötleteit maradéktalanul tudja láttatni másokkal, főleg ha segítségre van szüksége a film elkészítése során. Ehhez kiváló eszköz a storyboard.

A storyboard kapcsán részletesen kielemezünk egy ilyen rajzos forgatókönyvet, elmagyarázva az egyes kameramozgások, filmes megoldások rajzi jeleit.

Végül összevetjük az elkészült jelenetet a tervekkel. Módosult-e vagy sem, és ha igen miért és miképp a jelenet.http://hu.wikipedia.org/wiki/Filmgy%C3%A1rt%C3%A1s

http://accad.osu.edu/womenandtech/Storyboard%20Resource/
a november 17-ei alkalom óravázlata

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish