Fejléc
Árnyék
 
Múzeumpedagógiai ajánló 2013. 1. negyedév a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben (Múzeumpedagógiai foglalkozások)
Elválasztás

4.1. Óvodás korcsoport

4.1.1. Foglalkozások az állandó kiállításban

ÉlményKÉP - TudásTÁR avagy 6 alkalmas múzeumi óra sorozat a Deák Gyűjteményben.
A foglalkozások ára alkalmanként: 300 Ft/fő, a 6 alkalmas bérlet: 1.500 Ft/fő.
Az óvónőkkel, pedagógusokkal, művésztanárokkal és a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesülettel együttműködve kidolgozott múzeumi órák nagy sikert arattak az idelátogató gyerekek és óvónők között. A játékos feladatokra épülő 60 perces foglalkozások során a művészeti gondolkodás és a vizuális készségek fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt.
Az 5-6 éves korosztálynak szóló múzeumi óra sorozat folyamán a gyerekek a Freskós-terembe egy Varázs Képkereten keresztül lépnek be, ezáltal úgy teszünk, mintha maguk mögött hagyhatnánk a "valóságot", a megszokottat, és azonnal egy képzeletbeli világban találjuk magunkat: a művészetek világában.
A foglalkozások során minden érzékszervünket "bevetjük", az ismeretlen dolgokat játékkal az ismerősökhöz kötjük, majd közösen alkotunk.
I. óra: Vándorúton /Tájképek/
II. óra: Az Óperenciás-tenger mélyén /Nonfiguratív kompozíciók/
III. óra: Terülj, terülj asztalkám! /Csendéletek/
IV. óra: Tükröm-tükröm /A portrék/
V. óra: Szoborjáték /Kisplasztikák/
VI. óra: Színek, formák kavalkádjában

4.1.2. Foglalkozások az időszaki kiállításban

Fényből Formált Foglalkozás az Emlékmentés - Székesfehérvár fotótörténete a kezdetektől 1945-ig című kiállításban
Egy pillanat, egy kattintás. Egy kattintás, egy emlék. Egy emlék, egy érzés. Formáld a pillanatot fényképpé! Formáld a fényképet érzéssé! Múlt - jelen - jövő fotókkal összekapcsolva: erről szól a Fényből Formált Foglalkozás. 5-10 éves korig: Műteremben - fényképezkedés, verzo (hátoldal) rajzolás
A 60 perces foglalkozás ára 300 Ft/fő

4.2. ÁLTALÁNOS ISKOLÁS

4.2.1. Múzeumi órák az állandó kiállításban

ÉlményKÉP - TudásTÁR avagy 6 alkalmas múzeumi óra sorozat a Deák Gyűjteményben.
A foglalkozások ára alkalmanként: 300 Ft/fő, a 6 alkalmas bérlet: 1.500 Ft/fő.
A pedagógusokkal és a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesülettel együttműködve kidolgozott 90 perces múzeumi órák nagy sikert arattak az idelátogató gyerekek és pedagógusok között is, hiszen az általános iskolai rajz- és készségfejlesztő tantárgyakhoz szorosan kapcsolódva nyújtanak önfeledt szórakozást a diákoknak.
Az órák két részből állnak össze, még a foglalkozás egyik fele az új információk elsajátítását szolgálja, addig a másik fele látásmódjavító és kreatív elemeket tartalmaz. A foglalkozások fő célja a művészeti gondolkodás és a vizuális készségek fejlesztése a felfedezéses tanulás és a kooperatív feladatmegoldás segítségével.

4.2.1.1. Az alsósok a képtári koboldok okozta tréfás felfordulásokon törhetik a fejüket (8-10 éves korig ajánlott):
"A Freskós Szalonba érve elvarázsolt világba csöppenünk. A fura dolgok sorozata akkor kezdődött, amikor a termet restaurálták. A terem falfestményeinek felújítása során az ajtót ábrázoló freskó egyik darabja egy óvatlan pillanatban levált és egy rés keletkezett rajta. Későre járt már, így hát a restaurátor úgy vélte, jobb lesz, ha másnap pihenten állítja helyre a felületet. Bepakolta szépen, rendben a sarokba a felszereléseit és bezárta az ajtót.
Másnap reggel, amikor megérkezett nagy felfordulás fogadta: a festékek szanaszét voltak, és felettébb érdekes, elnyújtott, apró lábnyomokat vélt felfedezni a padlón. De ez még mind nem volt elég! Körbenézett és döbbenten látta, hogy valaki szárnyakat rajzolt a kutyának. Megdörzsölte a szemét, mint aki álomból riadt. Azt hitte a képzelete szüleménye mindaz, amit lát, de bizony nem az volt!..."
I. óra: Tér-Kép-Tár /Tájképek/
II. óra: Összekötözött képek /Nonfiguratív kompozíciók/
III. óra: Van képünk hozzá! /Portrék/
IV. óra: Terítéken a képtár /Csendéletek/
V. óra: Bánjunk vele kesztyűs kézzel! /Kisplasztikák/
VI. óra: Kiállítás rendezés

4.2.1.2. A felsősök egy érdekes nyomozást folytathatnak a képtár egy titokzatos, kitalált éjszakai látogatója után (10-12 éves korig ajánlott):
"Tudtommal a Városi Képtárban nincs éjszakai műszak. Mégis, amikor kora reggel a teremőrök nyitják az épületet, a takarítónők pedig először vonulnak végig a termeken vödreikkel és felmosófáikkal, gyakran találnak itt-ott olyan nyomokat, mintha valaki éjszaka mégiscsak dolgozna itt, lenne valamiféle titkos éji ténykedés, ami elsőre nem tűnik veszélyesnek - ámde természetesnek se, egyáltalán. Emlékszem, hogy egyszer összefestékezett rongyot találtak az egyik szék alatt, máskor egy gazdátlan ecsetet a szemeteskosár mögé dobva, és tisztán emlékszem arra a csikorgó téli reggelre is - akkor esett le az első hó -, amikor az egyik takarítónő sikoltva rohant felém a folyosón, mintha kísértet látott volna, mert egy piros, zöld, sárga és lila festékpacákkal borított köpenyt talált az egyik festőállványra akasztva. És valóban, ahogy a nyitva felejtett ablakon szinte bezuhanó csípős reggeli szél meglebegtette a köpeny alját, egészen olyan volt, mint egy valódi kísértet - egy valaha élt festőművész itt felejtett, tehetetlen lelke."
I. óra: Rejtekhelyek /Tájképek/
II. óra: Más kép, képmás /Portrék/
III. óra: "Traktor a tányéron" /Csendéletek/
IV. óra: Hamis a paca /Nonfiguratív kompozíciók/
V. óra: Nyomtalanul /Kisplasztikák/
VI. óra: Aukció

4.2.2. Foglalkozások az időszaki kiállításban

Fényből Formált Foglalkozás az Emlékmentés - Székesfehérvár fotótörténete a kezdetektől 1945-ig című kiállításban
Egy pillanat, egy kattintás. Egy kattintás, egy emlék. Egy emlék, egy érzés. Formáld a pillanatot fényképpé! Formáld a fényképet érzéssé! Múlt - jelen - jövő fotókkal összekapcsolva: erről szól a Fényből Formált Foglalkozás.
4.2.2.1. Műteremben - fényképezkedés, verzo (hátoldal) rajzolás (6-10 éves korig)
4.2.2.2. Sötétkamrában - fotogram készítés (10-14 éves korig)
A 90 perces foglalkozás ára 300 Ft/fő

4.2.3. Pályázati felhívás
A nagy "térde kalácsa" verseny
Kinek a "térde kalácsa"???
"Az öreganyád dédapja nénikéjének a térde kalácsát!" - korholta ükapánk édesapánkat egy-egy nagyobb csínyért. Merthogy édesapánk is volt kisgyerek. Még az ükapánk is. Mennyi történetet ismerünk róluk a családi legendáriumból. És mennyi történetet nem...
Emlékmentés című kiállításunk alatt nem csak a város közös emlékeit szeretnénk megőrizni, hanem a te családodét is! Ha érdekel a rokonság története, ha szeretnél jót mulatni a régi családi vicceken, ha szeretnéd megtudni, kire érdemes büszkének lenned, szállj be a nyomozásba! Benne vagy?
A két fordulóból álló családtörténeti vetélkedő célja, hogy több időt tölts nagyszüleiddel, és minél többet tudj meg saját, családi, és történelmi múltadról. Olyan bemutatókat várunk, melyben bemutatod családod egy választott tagját legalább 3 generáció távolságból. Ehhez csupán a következők kellenek: kutasd a családfád, gyűjts régi fényképeket, kérdezd ki a nagyszüleidet: találj egy jó történetet, majd, gyúrd mindezt egy egésszé!
Ha ez megvan: jelentkezz!
A verseny I. fordulója:
beadási határidő: 2013. február 20.
beadási cím: Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10.
pályázat formája: Papír alapon
a pályázat tartalma: maximum 8 A4-es oldalon, fotó és családfa mellékletekkel együtt. Családi történet egy választott rokonról és szűkebb családjáról fotóillusztrációval és családfa melléklettel, melyen szerepel a pályázó és a bemutatott személy is.
A verseny II. fordulója:
A verseny második fordulójában kiértesítjük azokat a pályázókat, akik kategóriánként bekerültek az első 6 helyezett közé. Az az emlékmentő nyeri a fődíjat, aki a helyszínen, a Városi Képtárban személyesen előadott prezentációjával a leginkább meggyőzi a zsűrit.
Az első helyezett fényképezőgépet nyer.

4.3. KÖZÉPISKOLÁS

4.3.1. Múzeumi órák az állandó kiállításban
ÉlményKÉP - TudásTÁR avagy 6 alkalmas múzeumi óra sorozat a Deák Gyűjteményben.
A foglalkozások ára alkalmanként: 300 Ft/fő, a 6 alkalmas bérlet: 1.500 Ft/fő.
A pedagógusokkal, művésztanárokkal és a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesülettel együttműködve kidolgozott múzeumi órák felölelik a századforduló és a 20. század művészettörténetét egy kis irodalommal és történelemmel fűszerezve. A komplex, interaktív foglalkozások készség- és személyiségfejlesztő alkalmak, melyek teret adnak a tananyaghoz kapcsolódó kompetenciák elsajátítására, fejlesztésére. Az érdeklődéskeltő, motiváló, csapatépítő múzeumi órák során a művészeti gondolkodás és a vizuális készségek fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt a problémafelvetés, a szemléltetés, csapatmunka, és a megbeszélés módszereivel.
"Mondhatnánk, hogy ami a következő hetekben, hónapokban itt történik majd, az művészettörténeti időutazás lesz, de egyrészt persze utazás csak a képtár egyes termei között lesz, másrészt pedig a művészettörténet kifejezést sem kell annyira szó szerint és komolyan venni. Különböző korokat, művészeti korszakokat, művészi élethelyzeteket veszünk majd sorra, de sokkal kevesebbet fogunk beszélni róluk, mint amennyire megéljük őket. Ugyan kávéházi környezetben kezdünk, de a szecessziós kerteken át még egy lövészárokba is eljutunk majd. Eközben kézzel foghatóvá válik, minden amiről szó esik, de nem a múzeumi "keveset a kéznek" szabály fordul át teljesen, hanem mi magunk készítjük el vagy alkotjuk újra ezeket a képeket és tárgyakat. Tehát utazás, művészet és történet is lesz, rajtunk múlik, hogy miként alakítjuk."
I. óra: Szimbolizmus /Japán kávéház
II. óra: Szecesszió /Szecessziós színház
III. óra: Mednyánszky vs. Vadak /Lövészárok
IV. óra: Nyolcak /Kiállítás megnyitó
V. óra: Aktivisták /Szerkesztőségben
VI. óra: Szentendrei Iskola /Utazás időben, térben

4.3.2. Discmonkey múzeumi óra Falvay Miklós médiaművész vezetésével, 18.000 Ft / osztály / 6 alkalom (45 perc).
A középiskolai tananyaghoz kapcsolódó hat alkalmas múzeumi óra sorozaton szó esik a média megjelenési formáiról, a média és a design kapcsolatáról, valamint kortárs videómunkák bemutatásával szélesíti a diákok látókörét és ösztönzi őket aktív médiahasználatra. Az intermédiás tematikán belül megvalósult múzeumi óra, a technológia nyújtotta lehetőségekkel ismerteti meg a diákokat előadás formájában.
A programban résztvevőknek inspirációval szolgálunk, felkeltjük érdeklődésüket a modern művészetek irányában, valamint elindítjuk őket az úton, melynek célja, hogy aktív és kreatív számítógép felhasználók legyenek.

4.3.3. Rajz előkészítő középiskolás diákok számára Ecsedi Mária (építész szakra jelentkező diákok számára) és Bauer István művészek vezetésével

4.3.4. Foglalkozások az időszaki kiállításban
Fényből Formált Foglalkozás az Emlékmentés - Székesfehérvár fotótörténete a kezdetektől 1945-ig című kiállításban Egy pillanat, egy kattintás. Egy kattintás, egy emlék. Egy emlék, egy érzés. Formáld a pillanatot fényképpé! Formáld a fényképet érzéssé! Múlt - jelen - jövő fotókkal összekapcsolva: erről szól a Fényből Formált Foglalkozás.
Sötétkamrában - fotogram készítés (14-18 éves korig)
A 90 perces foglalkozás ára 300 Ft/fő

4.3.5. Pályázati felhívás
A nagy "térde kalácsa" verseny
Kinek a "térde kalácsa"???
"Az öreganyád dédapja nénikéjének a térde kalácsát!" - korholta ükapánk édesapánkat egy-egy nagyobb csínyért. Merthogy édesapánk is volt kisgyerek. Még az ükapánk is. Mennyi történetet ismerünk róluk a családi legendáriumból. És mennyi történetet nem...
Emlékmentés című kiállításunk alatt nem csak a város kollektív emlékeit szeretnénk megőrizni, hanem a te családodét is! Ha érdekel a rokonság története, ha szeretnél jót mulatni a régi családi vicceken, ha szeretnéd megtudni, kire érdemes büszkének lenned, szállj be a nyomozásba! Benne vagy? A két fordulóból álló családtörténeti vetélkedő célja, hogy több időt tölts nagyszüleiddel, és minél többet tudj meg saját, családi, és történelmi múltadról. Olyan prezentációkat várunk, melyben bemutatod családod egy választott tagját legalább 3 generáció távolságból. Ehhez csupán a következők kellenek: kutasd a családfád, gyűjts régi fényképeket, kérdezd ki a nagyszüleidet: találj egy jó történetet, majd gyúrd mindezt egy egésszé!
Ha ez megvan: jelentkezz!
A verseny I. fordulója:
beadási határidő: 2013. február 20.
beadási cím: Városi Képtár - Deák Gyűjtemény, 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10.
a pályázat formája: Papír alapon
a pályázat tartalma: Maximum 15 A4-es oldalon, fotó és családfa mellékletekkel együtt. Történelmi - esetleg művészettörténeti - háttérbe ágyazott családi történet egy választott rokonról és szűkebb családjáról fotóillusztrációval és családfa melléklettel, melyen szerepel a pályázó és a bemutatott személy is.
A verseny II. fordulója:
A verseny második fordulójában kiértesítjük azokat a pályázókat, akik kategóriánként bekerültek az első 6 helyezett közé. Az az emlékmentő nyeri a fődíjat, aki a helyszínen, a Városi Képtárban személyesen előadott prezentációjával a leginkább meggyőzi a zsűrit.
Az első helyezett fényképezőgépet nyer.

BEJELENTKEZÉS INFORMÁCIÓ és KAPCSOLAT: Szirmai Nóra múzeumpedagógus [Városi Képtár - Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 10.) nora.szirmai@gmail.com, 06 (22) 329-431, 06 (70) 338 2878 www.deakgyujtemeny.hu;www.facebook.com/varosikeptar]

Intézményünk látogatása székesfehérvári diákcsoportok részére, valamint pedagógusigazolvánnyal ingyenes.

letölthető pdf-ben© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish