Fejléc
Árnyék
 
Székesfehérvár fotótörténete a kezdetektől 1945-ig (EMLÉKMENTÉS MÁSKÉPP / KÖZÖSEN)
Elválasztás

A székesfehérvári Városi Képtár - Deák Gyűjtemény szándéka, hogy összegyűjtse a Székesfehérváron 1865 és 1945 között készült, személyes, családi tulajdonban levő fotográfiák másolatait.


Programunkat leletmentésnek szánjuk, amelyben - akár kevéssé híres - családokat, lassan feledésbe merülő történeteket és embereket örökíthetünk meg az utókor, a kollektív tudás számára. Azért, hogy a családi fotókból kirajzolódó privát történelem - kapcsolódva a helytörténethez - kiegészítse, árnyalja az úgynevezett nagy, vagy egyetemes történelmi tudásunkat. Mert a "hová megyünk" nem értelmezhető a "honnan jöttünk" biztos tudása nélkül - írja Kincses Károly.

Kérjük, hogy a fotógráfiák tulajdonosai jelentkezzenek személyesen, telefonon vagy e-mailben. A Városi Képtár (Oskola u. 10.) hétfőn 16 óráig, keddtől vasárnapig 18 óráig várja a személyesen érkezőket.
A fotográfiákat lemásoljuk, majd visszaadjuk tulajdonosának. Amennyiben kéri digitális adathordozón, vagy újranyomtatva is átadjuk, ez esetben a nyersanyag árat kell kifizetniük. Ha a tulajdonos szeretné, az eredeti fotográfiákat is megőrizzük múzeumi gyűjteményünkben az utókor számára.
A gyűjtést intenzíven ez év során, 2011 végéig végezzük. Az összegyűjtött anyagból 2012-ben kiállítást rendezünk a Városi Képtárban, már 2011-ben folyamatosan, saját honlapon tesszük nyilvánossá és kiegészíthetővé a feldolgozott anyagot.
A kampányban segítőink lesznek a Városi Képtár munkatársai, önkéntesei és a társ-szervező intézmények munkatársai.

A feldolgozásában közreműködő vezető munkatársak:
Kincses Károly, fotómuzeológus /Budapest, Kecskemét
Kovács Eleonóra, levéltáros / Városi Levéltár, Székesfehérvár
Bányai Balázs, történész / Szent István Király Múzeum
Szűcs Erzsébet, művészettörténész / Városi Képtár - Deák Gyűjtemény


További információ kérhető a Városi Képtárban (Oskola u. 10.), tel/fax: 22/329-431, Tunyogi Gábor kulturális szervezőtől, és Szűcs Erzsébet igazgatótól (20/3-954-649)Gábor Gina: Emlékmentés a képtárban FMH, 2011. március 11.


© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish