Fejléc
Árnyék
 

MOST

A Székesfehérvári Művészek Társasága tematikus kollektív fotótárlata a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében


Megnyitja Gellén-Miklós Gábor költő, 2018. május 4-én, pénteken 18 órakor


Megtekinthető június 8-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig.
2018. 05. 04. -- 06. 08.
Elválasztás
MOST (csoportos, tematikus fotókiállítás)
Elválasztás


A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága tisztelettel meghívja önt, barátait és családját
a Társaság tagjainak MOST című csoportos, tematikus fotókiállítására.
Megnyitja Gellén-Miklós Gábor költő,
2018. május 4-én, pénteken 18 órakor.
Megtekinthető június 8-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig.
A belépés díjtalan.
A tárlat kurátorai: Falvay Miklós és Mosberger Róbert.


Kiállítanak: Arany Gold Zoltán, Büki Zsuzsanna, Falvay Miklós, Haraszti Zsolt, Jónás Attila, Kiss László, Klotz Miklós, Koppány Attila, Máder Barnabás, Mosberger Róbert, Paczona Márta, Pácser László, Pálné Hencz Teréz, Péter Ágnes, Szabó Noémi, Szabó Tamás, Szarka Tamás, Szegedi Csaba, Szolnoki Szabolcs, Szűts Angéla, Ujházi Péter, Végvári BeatrixDeák Balázs fotói a megnyitóról:

A kiállított művek jegyzéke:

19 művész 24 alkotása:

Arany Gold Zoltán: Begurultam
Büki Zsuzsanna: Érzékeny erők
Falvay Miklós: Kunst und Gemüse
Jónás Attila: Assisi
Jónás Attila: Cortona
Kiss László: Ismerős 1--2.
Klotz Miklós: Most
Koppány Attila: A hajléktalan álma
Koppány Attila: A nyomorúság, 2014; fotóprint; 35x50 cm; j.j.f.: Koppány [repr.: Koppány Attila festőművész, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Győr, 2017, 77. o.; kiáll.: 2014 Pixel, Pelikán Galéria és 2016 Opole; 100x70-es példánya a VKDGY tul. ltsz.: 2014. 8.1.]
Máder Barnabás: Most nincs szennyes
Mosberger Róbert: Most- hol- tegnap
Paczona Márta: Őrangyal
Pácser László: Híd
Pálné Hencz Teréz: Ják, 2017 [kiáll.: 2017 Kőhidak és vasalóházak, Diák--Deák Galéria, SZIKM, VKDGY]
Pálné Hencz Teréz: Szúrós világ
Péter Ágnes: Kertben 1--2.
Szabó Tamás -- Deák Balázs: Portré?
Szarka Tamás: Kapu
Szegedi Csaba: Arcobaleno
Szolnoki Szabolcs: Húsvét után
Szűts Angéla / Schaár Erzsébet: Nézőpontváltás
Ujházi Péter: Graffiti


Deák Balázs enteriőrjei:


Sajtófigyelő:

Látrányi Viktória: Művészzászlók, balett és optikai játékok a ligetben, FehérVár Közéleti hetilap, Kultúra, 2018.05.17., cs., 7. o.


Látrányi Viktória, Rába Henrietta: Kösz, hogy jössz!, FehérVár közéleti hetilap, Kultúra, 2018.05.10., cs., 8. o.
Ha május, akkor Kortárs Művészeti Fesztivál. Jelzik ezt minden évben a város fölött szélben ringatózó művészzászlók, melyek május 11-től idén is láthatóak lesznek a belvárosban. De erre utalt például már múlt héten pénteken a verselő, fémdobozokon keresztül "fotózkodó" népes sokadalom is. A Székesfehérvári Művészek Társasága kollektív fotótárlatának rendhagyó megnyitója szintén már a Kortársra invitálta a látogatókat. S nincs is mit tagadni, ilyenkor évről-évre nagyot dobban a szívem, és csak annyit tudok összegzésként mondani: Kösz, hogy jössz végre Kortárs Művészeti Fesztivál!

Fehérvári művészek tárlata, FTV, 2018.05.07., h. 13.09 (3'52")


Lőrincz Miklós fotói a megnyitóról:


Bokros Judit: Versek és exponálás – megnyílt a Most, feol, "19 alkotó képeivel" 2018. 05. 04., p. 21.22

(33 kép) Megnyílt a Most című kiállítás a Pelikán Galériában, https://www.feol.hu/galeria/megnyilt-a-most-cimu-kiallitas-a-pelikan-galeriaban/, Fotók: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap, 2018. 05. 04., p. 21.31


Kapcsolódó szabadtéri tárlat:

2018. május 11--19.: Kortárs liget // Zichy liget, Székesfehérvár [a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében]


Állandó programok
• Lepkeház -- Libbenő, röppenő, színes szépségek, textilből és más anyagokból készített léleklepkék a fák között
Libbenő, röppenő, színes szépségek, textilből és mindenféle más anyagokból készített léleklepkék népesítik be a Lepkeházat a Fehérvári Művészek Társasága tagjainak, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjainak és természetesen a fesztivál látogatóinak köszönhetően. A programba egyének és családok, tartózkodók és lelkesek is bekapcsolódhatnak! A nagyméretű, áttört, fa rácsszerkezet éjszaka is különleges látványt nyújt a LED-es világítással.
• MOST Pavilon fotókiállítás -- A Pelikán Galériában június 8-ig látható kiállítás ligeti "nyúlványa"
Ha a fotókat már végignézte, a pillanatot megörökítő művészekről készült pillanatképeket itt, szerte a ligetben leli meg a látogató.
• Szakítás -- Meglepetésszerűen előbukkanó műtárgyak a Fesztiválligetben
A meglepetésszerűen előbukkanó műtárgyak az egész park bejárására inspirálják a látogatókat. Az egyik ilyen alkotás Miklós János bokrok között rejtőző Szakítás című kerámia szobra. Keresgéljen, nézelődjön, sok minden más is bujkál a ligetben!
• Land art -- Varga Gábor Farkas szabadtéri installációi növényi anyagokból és kavicsokból
A land art a természeti környezet formavilágát és kellékeit (térszínformák, sziklák, kövek, növényzet) szabadtéri installációk létrehozásához alkalmazó művészeti irányzat. A fesztivál idején Varga Gábor Farkas műveit láthatjuk a Zichy ligetben: az Átkötés című gyeptégla és kavics felületekből kialakított, hímzésmintát formázó járható installációja a kavicsos sétányba épül be. A Nagymosás című alkotást, a szárítókötélre, vállfára, ruhafogasra akasztott ruhákat formázó, természetben talált növényi anyagokból font alakzatokat a park területén elszórtan elhelyezve fedezhetik fel az érdeklődők.
• Optikai játékok -- Arany Gold Zoltán kukucskálós és fotózásra csábító optikai játékai
Arany Gold Zoltán játékra hívja a fesztivál látogatóit. A fák között kifeszített fonál installációba színes fóliák illeszkednek, amelyeken keresztül sajátos színű, izgalmas fotókat készíthetnek a vendégek a ligetről, a liget látogatóiról. A 3d hatású Tűdombormű plexihasábokból áll össze, amely szintén sajátos optikai élményt nyújt, különösen este, az izgalmas megvilágításnak köszönhetően. A dombormű -- amelyet az érdeklődők maguk is alakíthatnak -- minden tüskéje egy-egy centiméter áttetsző plexi rúd, ezek vezetik a fényt, amit az esti órákban napfény hiányában egy beépített LED-szalag pótol. Ezen kívül több, a korábbi fesztiválokon már kiállított, kukucskálós játék várja a kíváncsi, leselkedésre hajlamos nézőket.
• Válogatás a móri Public Art anyagaiból -- A Fehérvári Művészek Társasága tagjainak munkái
A Public Art egyik legnagyobb erénye, hogy kapcsolatba kerül a művészet és az alkotófolyamat az utca emberével -- ezt az élményt most a Zichy ligetben is megtapasztalhatjuk. A Móron öt éve hagyományosan megrendezett Public Art kiállítás néhány darabját, a Fehérvári Művészek Társasága tagjainak munkáit a Kortárs idején kiállítják a parkban. Művészek (és művek): Szarka Tamás (Végállomás, óriás ágykeret lefolyócsövekből, esti LED-es világítással); Burján Norbert (Egy bogár útja, újrahasznosított sörösdobozokból, este megvilágítva); Pintér Balázs (E-KERT, illetve Uralkodás című alkotása); Mosberger Róbert (Párbeszéd légyfogóval, lábnyomokkal, régi paraszti ágykeretekből összeállított installáció); Rohonczi István (Kapcsolatok, viszonyok című műve).
Május 13., vasárnap 10.00 Camera obscura -- A fényképezés hőskora Mosberger Róbert fotográfussal
Május 18., péntek 16.00 A kitűző öltöztet -- Készítsd el és vidd magaddal kitűző formájában a fesztivál logóját!


Kortárs művészet a Zichy ligetben, FTV, 2018.05.14., h. 17.56, 3'06"
Lyukkamerával azaz camera obscura technikával készült fotók, a Székesfehérvári Művészek Társaságának munkái, valamint a Most című fotókiállítás külső helyszíni tárlata -- avagy a Kortárs Fesztivál vasárnapi programelemei a Zichy ligetben.

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Városi Képtár – Deák Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 10. – deak@deakgyujtemeny.hu
magyarenglish