Fejléc
Árnyék
 
Moskovszky-konferencia
Elválasztás

Játék és Közösség játéktörténeti konferencia -- frissítve

A Hetedhét Játékmúzeum szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a "Játék és Közösség" című, könyvbemutatóval kísért játéktörténeti konferenciára október 26-án, csütörtökön.
A konferencián a játék közösségépítő szerepéről tartanak előadást szakemberek, mind elméleti, mind gyakorlati oldalról megközelítve a témát. Szó lesz többek között a népszerű gyermekfesztiválokról (Győrkőcfesztivál, Hetedhét Játékfesztivál), valamint a hagyományos és virtuális játékok közösségépítő szerepéről és azok társadalmi hatásairól is. A konferencia felkért előadói között muzeológusok, pszichológusok, oktatók és tapasztalt közösségépítők szerepelnek, így több perspektívából is bepillantást nyerünk a témába.
A konferencián bemutatjuk a "Játék és tudomány a Hetedhét Játékmúzeumban. Válogatás a Moskovszky Éva emlékére rendezett konferenciák előadásaiból 2012--2016" című kötetet, amely a konferencia idején és később is megvásárolható lesz a Hetedhét Játékmúzeumban. A kötetet bemutatja: dr. Pálfi Sándor tanszékvezető, főiskolai tanár (Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar)
Az egész napos konferencia délelőtt 10 órakor kezdődik a Városháza Dísztermében (Székesfehérvár, Városház tér 1.), majd az ebédszünet után 13 órától a Hetedhét Játékmúzeum Réber-termében folytatódik (Székesfehérvár, Oskola utca 2--4.). A rendezvényen a részvétel ingyenes.

bővebben >>

Elválasztás

Hagyomány és innováció. A játékkészítés jelenkori perspektívái

2016. október 27-én, csütörtökön 16.30-tól: Moskovszky-konferencia
A Hetedhét Játékmúzeum minden évben játéktörténeti konferencia rendezésével emlékezik Moskovszky Évára, a magyarországi játékgyűjtés és játékmuzeológia meghatározó alakjára. A tanácskozás alkalmával idén a játékkészítés számos területén tevékenykedő szakemberek tartanak majd előadást(egyetemi oktatók, muzeológusok, pszichológusok, játékkészítők, játékgyűjtők), elméleti és gyakorlati oldalról egyaránt megközelítve a témát.
Szó lesz kézműves és gyári játékokról, kivitelezésről és tervezésről, de hagyományos és virtuális játékkészítésről is.


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky-konferencia

2015. október 29-én, csütörtökön 10-16.10 óráig: Játék - gyűjtő - szenvedély. Tudományos konferencia Moskovszky Éva emlékére.
Gyűjteményezési stratégiák magán- és közgyűjteményi környezetben.


bővebben >>

Elválasztás

Játék - élmény - tudás

Játéktörténeti konferencia
2014. október 17-én, péntek 10 órától
2014-ben a Moskovszky-konferencia a játékot, mint a pedagógiai, múzeumpedagógiai módszertan egyik izgalmas és meghatározó tényezőjét járja körül. Az előadók között vannak olyan szakemberek, akik játékkiállításban tartanak foglalkozásokat, és olyanok is, akik új értelmezést adnak a múzeum falain belül zajló játékos foglalkozásoknak. Az előadásokban szó lesz hagyományos és mai játékról, alkotásról és élményről, érzelmekről és fejlesztésről, rögtönzésről és tudományos tervezésről.
A konferencia előadásai nyilvánosak és ingyenesek
Minden érdeklődőt szeretettel várunk


bővebben >>

Elválasztás

Játékidő - játéktér. Tudományos konferencia Moskovszky Éva emlékére


Évente megrendezésre kerülő játéktörténeti konferencia, amely idén (2013. október 18-án, pénteken) a játékok történeti-társadalmi megközelítésére és az utóbbi években megrendezett játék témájú kiállításokra összpontosít.
A meghívott előadók hazai játéktörténészek, játékgyűjteményeket gondozó muzeológusok.
A konferencián a részvétel ingyenes.

Tervezett program:

Játékidő - Régi idők játékai hazai játékgyűjteményekben

Elnök: Császi Irén, néprajzkutató - Dobó István Vármúzeum, Eger

- dr. Györgyi Erzsébet, néprajzkutató - Kiss Áron Magyar Játék Társaság, Budapest, Téma: A Moskovszky-gyűjtemény 13 napja - Dávidné Horváth Enikő, történész - Kodolányi János Főiskola, Székesfehérvár, Téma: A Moskovszky-gyűjtemény játékai kultúrantropológiai megközelítésben
- dr.Tészabó Júlia, művészettörténész - ELTE Pedagógia Tanszék, Budapest , Téma: A Lilienthal fivérek és az Anker kőépítőszekrény
- Haider Edit művészettörténész - Magyar Nemzeti Múzeum, Téma: Táblás játékok a Moskovszky-gyűjteményben
- Szojka Emese, néprajzkutató – Néprajzi Múzeum, Budapest, Téma: Vándorhintások tárgyai a Néprajzi Múzeumban. A Greznár mutatványos család története.

Játéktér - Régi és új játékkiállítások Magyarországon
Elnök: dr. Bereczki Ibolya, néprajzkutató - Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre
- dr. Nagy Veronika, néprajzkutató - Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár, Téma: Tudósok, bárónők, nepperek. Ember- és játéksorsok a tárgyak mögött
- dr. Bodnár Zsuzsanna, néprajzkutató - Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza, Téma: A kelet-magyarországi játékkiállítások tapasztalatai
- Janovszki Tamás, történész - Közlekedési Múzeum, Budapest, Téma: Játékkiállítások a Közlekedési Múzeumban
- Kalmár Ágnes, művészettörténész - Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Kecskemét, Téma: Nemzetközi kiállítási kapcsolatok a Szórakaténusz Játékmúzeumban
- Büdy Annamária, játéktervező - Budapest, Téma: Játszik a város A Bécsi Múzeum játékkiállítása


bővebben >>

Elválasztás

Játékkép-képjáték. Előadások a Moskovszky- és a Réber-gyűjteményről

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Városi Képtár - Hetedhét Játékmúzeum szeretettel meghívja Önt és kedves családját, barátait a Játékkép - képjáték. Előadások a Moskovszky- és a Réber-gyűjteményről című konferenciára 2012. október 26-án, pénteken 10 órától a Hetedhét Játékmúzeumba (Székesfehérvár, Hiemer-ház, Oskola u. 2-4.)
A konferencia előadásai nyilvánosak és ingyenesek. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!


bővebben >>

Elválasztás

Játéktörténeti konferencia

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény és a Kiss Áron Magyar Játék Társaság tisztelettel meghívja Önt a 13. alkalommal megrendezendő FEHÉRVÁRI BABAHÁZ - MOSKOVSZKY-GYUJTEMÉNY NAPJÁRA 2011. november 19-én, szombaton 10 órától a HIEMER-HÁZBA (Székesfehérvár, Oskola u. 2-4.)
Köszöntőt mond: VARGHA TAMÁS a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke; DR. DEMETER ZSÓFIA a Szent István Király Múzeum igazgatója; DR. GYÖRGYI ERZSÉBET a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnöke.
A konferenciát megnyitja: DR. VÍGH ANNAMÁRIA főosztályvezető, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Közgyűjteményi Főosztály.


bővebben >>

Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish