Fejléc
Árnyék
 
Hírek
Elválasztás

Június 30-án, keddtől újra nyitva

Tisztelt Látogatóink!
Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Hetedhét Játékmúzeum 2020. június 30-án, keddtől újra megnyitja kapuit!
Az újranyitás részleteiről hamarosan újabb információkkal szolgálunk, kérjük továbbra is kísérjék figyelemmel Facebook-oldalunkat!


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kvíz

Kedves Látogatók!
Egy kis játékra invitálunk titeket!
Gyermekként Lázár Ervin vagy Janikovszky Éva meséjén nőttél fel?
Imádod Réber László frappáns és vicces illusztrációit?
Rendszeres látogatója vagy a Hetedhét Játékmúzeumban Réber László grafikusművész állandó kiállításának?
Teszteld tudásod, mennyire ismered kedvenc meséid és Réber nagyszerű grafikáit!
Most próbára teheted magad 9 feladatból álló, Réber illusztrációival gazdagított kvíz-kérdéssorunkkal!


bővebben >>

Elválasztás

Ránk fér egy kis nevetés!

Túl a karanténidőszakon és a koronavíruson, ránk fér egy kis vidámság. Ennek átéléséhez olykor segítségünkre lehet egy-egy műalkotás is: a szépségükkel, az általuk megélhető katarzissal és igen, néha a humorukkal szebbé, teljesebbé tehetik a hétköznapjainkat.
Réber László karikatúráit ajánljuk ma "orvosságként" a búslakodóknak.


bővebben >>

Elválasztás

Megújuló foglalkozások

Kedves Látogatók!
A Hetedhét Játékmúzeum sajnos még zárva tart, azonban a múzeum dolgozói újra birtokba vehették azt. Múzeumpedagógusunk lelkesen készül a kis létszámú gyermekcsoportok érkezésére. A megújult foglalkozásokon a gyerekeket még több játék és kaland várja majd (reményeink szerint a közeljövőben). Természetesen az eszközök fertőtlenítése sem maradhat el közben.
Munkatársainknál már csak babáink várják jobban Önöket


bővebben >>

Elválasztás

Egy nap a babaházban

Kedves Gyerekek, kedves Szülők!
Belegondoltatok már, hogy a Moskovszky-gyűjtemény porcelánbabái mivel tölthetik el a napjaikat? Tudjátok, akkor, amikor nem látjuk őket. Játsszuk azt, hogy a téren sétálnak! Vagy, hogy csokoládékrémes tortát falatoznak. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan telik egy nap a babaházban, csatlakozzatok új mini múzeumpedagógiai foglalkozásunkhoz!
A mese közben a múzeum virtuális sétája segítségével tájékozódhattok, mely ezen a linken elérhető: https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)

Jó mesehallgatást, jó játékot kívánunk!


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2904619216303731

bővebben >>

Elválasztás

Hatékony múzeumi szocializáció? Játszi könnyedséggel!

Múzeumi szocializáció? Játszi könnyedséggel!
Jó lenne hatékonyan tenni a korai múzeumlátogatói szocializációért és a tudatos múzeumhasználói attitűd kialakításáért?
Ha a válasz igen, akkor látogasson el Tudástárunkba, és tudjon meg többet ingyenesen letölthető online útmutatónkból a Hetedhét Játékmúzeum más intézmények által is adaptálható mintaprojektjéről.
Kiadványajánlónk az alábbi linken érhető el.


bővebben >>

Elválasztás

Réber-kiállítás

Réber László meseillusztrációinak egyik fontos ismérve az apró részletekben, a néhol szinte karikatúraszerű figurákban és szellemes rajzi ötletekben megmutatkozó humor. Az egyik kedvenc példánk Bab Berci portréja. Lázár Ervin mesehőse a történet szerint annyira szomorú, hogy amire csak ránéz, az megsavanyodik. A profilban ábrázolt fej előtt egy üres befőttesüveget láthatunk, s a hosszú-hosszú orr az üveg mögött mintha egy méretes uborkává változna. Önök azonban ne szomorkodjanak, mert reméljük hamarosan újra megnyithatjuk a Hetedhét Játékmúzeumot, ahol megtekinthetik Réber László nagyszerű grafikáit is. A kiállítótérben addig is itt tudnak virtuálisan barangolni.


bővebben >>

Elválasztás

Gyermeknapi pályázatunkra ötletes és kedves munkák érkeztek

Reméljük, s bízunk benne, hogy jövőre, a következő Játékfesztiválon újra találkozunk!


bővebben >>

Elválasztás

Pályázati eredményhirdetés

Habár idén sajnos nem találkozhatunk személyesen gyermeknap alkalmából, mi sokat gondoltunk Rátok és a Hetedhét Játékfesztiválra. Ebben a hónapban kedvenc játékfesztiválos emlékeinkkel és online játékokkal kedveskedtünk nektek.
Köszönjük, hogy -- így virtuálisan is -- együtt játszottatok velünk!

Köszönjük szépen a gyermeknapi pályázatunkra beérkezett munkákat is, örömmel tölt el minket, hogy Ti is szeretettel emlékeztek közös élményeinkre! Remek volt látni, hogy a nehéz időkben is felfedeztétek azt a vidámságot, amit a játék nyújt! Úgy határoztunk, hogy a nyeremény minden kedves pályázót megilleti.

Szeretettel gratulálunk mindenkinek!
Az ajándékcsomagok átvételének részleteiről minden pályázót e-mailben értesítünk.
Játékos pillanatokat, nevetést és vidámságot kívánunk mindenkinek gyermeknap alkalmából! Bízunk benne, hogy hamarosan újra találkozhatunk!bővebben >>

Elválasztás

Minikvíz

Jártál már a Hetedhét Játékmúzeumban?
Vagy visszatérő látogató vagy a Hetedhét Játékfesztiválon? Teszteld a tudásod! Töltsd ki az alábbi mini kvízt, hogy megtudd, jól figyeltél-e, amikor nálunk jártál!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeKJW5P4eZ14G6zeHT24mUNdmNYeKRyWsaalPuYbnpZFGUoxA/viewform


bővebben >>

Elválasztás

100 évvel ezelőtt, ezen a napon született Réber László grafikusművész

Gärtner Petra: Réber 100, szikmblog, 2020. 05. 20., sze.
100 évvel ezelőtt, ezen a napon született Réber László grafikusművész.


bővebben >>

Elválasztás

Trianon 100 -- Emlékezzünk együtt! -- frissítve

A Szent István Király Múzeum a trianoni békediktátum 100. évfordulójára egy történeti sorozattal kíván emlékezni, amelyben olyan korabeli tárgyakat, dokumentumokat és visszaemlékezéseket mutatunk be, melyek városunkhoz, régiónkhoz köthetők. Az együtt emlékezés keretében tettük közzé felhívásunkat is, amelyben arra kérjük Önöket, hogy osszák meg velünk Trianonhoz köthető családi emlékeiket!
A sorozat negyedik részében a Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky-gyűjteményének egyik különleges darabját mutatja be.
Ez a kiszárított rózsaszirom -- rajta a Magyar Hiszekegy első versszakával -- egy babaszobában elhelyezett útiládában lapul, gondosan papírba csomagolva. Titkos emlék, amelyről semmit nem tudunk. Valószínűleg már nem is fogjuk megtudni, hogy ki és milyen céllal írta és őrizte meg, de ez a tárgy, mint egy csepp víz a tengert, mégis képes visszatükrözni a történelmet, és benne az 1920 utáni Magyarországon egy hétköznapi ember hazaszeretetének megnyilvánulását.
(Műtárgyfotó: Kiss László)


bővebben >>

Elválasztás

Kultúrafogyasztási szokások változásának vizsgálata

Kérjük, segítsék a BME harmadéves, ipari termék- és formatervező mérnöki szakos hallgatók munkáját kérdőívük kitöltésével. A hallgatók a kultúrafogyasztási szokások változását vizsgálják a koronavírus okozta járványhelyzet kapcsán, elsősorban virtuális múzeumok témakörére fókuszálva.
A kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe. Az így szerzett adatokat anonim módon és kizárólag a projektfeladathoz használják fel.
A kérdőív itt érhető el
A kutatást az ősz folyamán tudományos konferencián is előadják, amely nyilvános az érdeklődők számára.


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumpedagógiai gyakorlat a pedagógusképzésben

Molnár Júlia: "A múzeumpedagógia által egy új világ nyílik előttem...", https://szikmblog.wordpress.com/2020/05/13/a-muzeumpedagogia-altal-egy-uj-vilag-nyilik-elottem/, 2020. máj. 13., sze.
"Bárcsak ilyen élményeim lettek volna gyerekként a múzeumokban!" "Kisgyerekként ott szerettem volna lenni." "Nagyon érdekes, vonzó, inspiráló!" "Nagyon szívesen elvinném a leendő gyerekcsoportomat."
[A Hetedhét Játékmúzeum és az ELTE-TÓK együttműködése]


bővebben >>

Elválasztás

Lássuk a medvét!

Teddy, a játéktörténet örök rejtélye -- és néhány magyar vonatkozás
A múlt századok leánygyermekei játékbabák gondozásával tanultak bele a rájuk váró anyaszerepbe, míg a fiúk játéklovakkal já...
dr. Nagy Veronika muzeológus és Molnár Júlia múzeumpedagógus


bővebben >>

Elválasztás

Elevenítsük fel együtt a Hetedhét Játékfesztivál legjobb pillanatait (2013--9) -- frissítve

Kedves Barátaink!
Elszántan és nagy örömmel készültünk az idei, 8. Hetedhét Játékfesztivál megrendezésére, de sajnos be kellett látnunk -- Székesfehérvár városvezetésével és a Programszervező Kft.-vel egyetértésben --, hogy a koronavírus járvány nem játék! Nagy szomorúságunkra az idei Játékfesztivál elmarad, de nem csüggedünk, mert 2021. május 29--30-án reményeink szerint újra veletek játszhatunk.
A lelkesedésünk töretlen, ezért arra kérünk benneteket, elevenítsük fel együtt a Hetedhét Játékfesztivál legjobb pillanatait!
Csatlakozzatok egész májusban tartó pályázatunkhoz, és kövessétek figyelemmel folyamatosan az oldalunkat a közös, játékfesztiválos emlékekért, játékokért!


bővebben >>

Elválasztás

Anyák napja

Az egyik legszebb, legfontosabb emberi kötődés az anya-gyermek kapcsolat, így nem véletlen, hogy külön ünnepnapot szentelünk az édesanyáknak, nagymamáknak. Ebből az alkalomból munkatársunk, dr. Nagy Veronika muzeológus, a Hetedhét Játékmúzeum vezetője járja körül a témát a gyűjtemény tárgyain, valamint a gyűjtők, Auer Erzsébet és Moskovszky Éva anya-lánya kapcsolatán keresztül.
Anyák napja alkalmából, Mintázatok az anyaságra -- babaszobák lakóitól, https://szikmblog.wordpress.com/2020/05/02/anyak-napja-alkalmabol/
A Hetedhét Játékmúzeumban őrzött páratlan játékgyűjteményt anya és lánya: Auer Erzsébet és Moskovszky Éva hozták létre, összesen kilenc évtized...


bővebben >>

Elválasztás

Lásson a kiállítás mögé -- frissítve

Lásson a kiállítás "mögé"! Új sorozatunkban a Moskovszky-gyűjteményben található tárgyakat és érdekességeket osztjuk meg Önökkel, amelyek szabad szemmel nem láthatóak a kiállításban.


bővebben >>

Elválasztás

Váza

A képen látható csodálatos váza, mely a Loetz-üveggyárban készült, "papillon" (pillangó) üvegből a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteményében található.
Különlegessége az irizálás, szivárványszínű csillogás a felületén, mely szabálytalan, egymásba folyó foltokból áll és a pillangó szárnyának mintázatára emlékeztet.
#MuseumsGoGreen
https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=7080


bővebben >>

Elválasztás

kedvenc mesebábok

A Négyszögletű Kerek Erdő lakóiból Orsi (8 éves) készített szuper cuki papírbábokat. Felismered őket? Készítsd el otthon te is a kedvenc mesebábjaidat! Meglátod milyen remek szórakozás lesz és ráadásul utána még sokszor játszhatsz is velük. Ha nincs kéznél hurkapálca, akkor használhatsz hozzá színes szívószálakat is. Hajrá!


bővebben >>

Elválasztás

Szobafogság idején is Réber!


Gábor Gina: Szobafogság idején is Réber! A mese előadásában is segítenek a rajzok, szikmblog.wordpress.com, 2020. 04. 16.

"A mese előadásában is segítenek a rajzok
Bizony nem könnyű most a családoknak -- elvégre mindannyian szobafogságra vagyunk ítélve. Önmagunk érdekében nélkülöznünk kell a nagyobb társaságot. A felnőttek jelentős része otthonról dolgozik, de az oktatás is digitális: a gyerekeknek a közösség, az osztálytársak nélkül kell elmélyedniük a tananyagban. Levegőzni persze muszáj, de a parkban se lehet bandázni, illő távolságban kell maradni mindenkitől, hiszen közös ellenségünk -- a koronavírus -- láthatatlan. Bezártak a könyvtárak, a múzeumok: sajnos, a Hetedhét Játékmúzeum sem fogad most látogatókat.


bővebben >>

Elválasztás

Ma ünnepelné

Ma ünnepelné 80. születésnapját Vathy Zsuzsa József Attila-díjas író, újságíró, szerkesztő. Tudta, hogy férje, Lázár Ervin róla mintázta egyik legkedvesebb mesefiguráját: Vacskamatit, a Négyszögletű Kerek Erdő szeleburdi macskáját?
Ha Önnek is gyermekkori kedvence Vacskamati volt, akkor olvassa el a Vacskamati virágja mesét, amelyhez ezt a bájos illusztrációt Réber László készítette!


bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva gyermekkora óta szeretettel őrzött tárgyai

Önöknek is van olyan játékuk, mely végigkísérte az életüket? Egy mackó, mely még mindig ott csücsül az ágyon a díszpárnák között, egy vonat, mely a polcon a mai napig kiemelt helyet kap, egy kedves emlék, mely elő-előbukkan a nagytakarításkor... Moskovszky Évát (1925--2010) egész életében játékok vették körül, köztük számtalan olyan, melyet felnőtt korában kapott vagy vásárolt. A gyűjteményben azonban olyan tárgyak is megtalálhatók, melyeket gyermekkora óta szeretettel őrzött -- akárcsak mi mindannyian! Az elkövetkező napokban bemutatunk néhányat. Mondanunk sem kell, hogy nevüket egytől egyig kis tulajdonosuktól kapták.

Bemutatjuk Majmócit. A gyermek Moskovszky Éva kismajma az 1930-as években készült a Steiff játékgyárban. Az ott készült játékállatok fülébe Steiff feliratú ólomgombot helyeztek. Majmóci fülében már nem találunk ilyet. Ahogy a többi gyűjteményben megtekinthető Steiff állatka fülében sem. Moskovszky Éva meggyőződése volt ugyanis, hogy a kis ólomgomb fájdalmat okoz nekik. A gyűjteményben Majmóci Dorina babához került.


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2744513358980985

bővebben >>

Elválasztás

Moskovszky Éva és Auer Erzsébet saját kezű alkotásai

Emlékeznek azokra az időkre, amikor nagymamáink otthonunk biztonságában, különféle kézimunka-technikákkal hasznos holmikat készítettek? Az elkészült tárgyakat talán a mai napig őrizzük, mert eszünkbe juttatják azok készítőjét, az otthont, a lassúdad munka nyugodt perceit.
A Moskovszky-gyűjtemény létrehozói, Moskovszky Éva (1925--2010) és édesanyja, Auer Erzsébet (1903--1992) a legjobb példái annak, amikor anyáról leányra száll e tudás. Kevesen tudják, de számos műtárgyat az ügyes kezű gyűjtőknek köszönhetünk.
Ragadják meg az alkalmat, hogy megtanuljanak egy új technikát vagy felelevenítsenek egy rég elfeledettet! A kézimunka ma is megnyugtató otthoni elfoglaltság lehet. E heti sorozatunkban bemutatunk néhányat Moskovszky Éva és Auer Erzsébet saját kezű alkotásai közül.

Vajon mikor festettünk utoljára? Iskolás korunkban? Itt az ideje újra ecsetet ragadni! Ezt a romantikus tájképet Auer Erzsébet festette, várat és emberalakot ábrázol. Fessük le mi is azt a helyet, ahová szívesen elutaznánk!
Forrás: https://hu.museum-digital.org/index.php?t=objekt&oges=6992


bővebben >>

Elválasztás

Minden napra egy mese -- frissítve

Hófehérke és a hét törpe, Jancsi és Juliska, Piroska és a farkas... A Grimm testvérek klasszikusai a 19. század óta a mai napig a gyermekkor meghatározó meséi. Meséljék most el ezeket gyermekeiknek vagy olvassák el őket újra és újra a saját szórakoztatásukra! A Grimm-mesék illusztrációi a 19-20. század játékainak népszerű díszítőelemei voltak, e heti sorozatunkban bemutatjuk a Moskovszky-gyűjtemény mesébe illő tárgyait. Minden napra egy mese! Tartsanak velünk!


bővebben >>

Elválasztás

Múzeumi élmény zárva tartásunk idejére -- frissítve

Zárva tartásunk idejére sem hagyjuk az érdeklődőket múzeumi élmény nélkül.
Kövessenek bennünket napról napra még több érdekességért játéktárgyainkról!
Játékok a múzeumból Önöknek, otthonra, járvány idejéreKiállításunk már virtuálisan is látogatható! Járjanak körbe nálunk az elkövetkező időszakban otthonról -- virtuális séta: https://my.matterport.com/show/?m=yyetCEFiSQN (Készítette a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Hetedhét Játékmúzeumban

Pedagógusok figyelmébe! A tanév második felében is szeretettel várjuk az óvodás és alsó tagozatos csoportokat a Moskovszky-gyűjteménybe, és valamennyi korosztályt (óvodás, alsós, felsős, sőt, középiskolás csoportokat) a Réber-kiállításba. Változatos múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal színesíthetik óvodai, iskolai hétköznapjaikat, de programjaink kirándulások, táborok alkalmával is tartalmas időtöltést biztosítanak. Utazzunk a régi korok játékainak világába vagy fedezzük fel a "vonalba zárt történeteket" közösen, játszva! Foglalkozásaink 5 éves kortól ajánlottak. Bejelentkezés: Molnár Júlia múzeumpedagógusnál 70/400-89-98


https://www.facebook.com/hetedhetmuzeum/posts/2599441286821527

bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek. Óvodások fejlesztése játékmúzeumi módszerekkel


A székesfehérvári Hetedhét Játékmúzeum az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektjének keretében olyan módszertanilag megalapozott anyagot dolgozott ki (az óvodapedagógusok számára a múzeumi tanulásról szóló tapasztalati tudás: a kézzelfogható élmény tananyagként felhasználható múzeumpedagógiai mintafoglalkozás), amely támogatja a múzeumszocializációt. A foglalkozásokon Székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda nagycsoportosai vesznek részt. Mentorált múzeumunk a Martonvásári Óvodatörténeti Gyűjtemény, a martonvásári foglalkozáson a Martonvásári Brunszvik Teréz Óvoda nagycsoportosai vesznek részt. A promóvideókat Deák Balázs és Tar Károly (HírBeleBumm Kreatív Kommunikáció) készítette. A székesfehérvári promóvideó (4'29"); a martonvásári promóvideó (1'52").


bővebben >>

Elválasztás

Projektzáró


A Hetedhét Játékmúzeum a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeummal együttműködésben az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című mintaprojekt keretében olyan módszertanilag megalapozott anyagot dolgozott ki, mely amellett, hogy támogatja a múzeumszocializációt és a generációk közti kommunikációs szakadék csökkentését, érzékenyítésül szolgál a pedagógushallgatók (és pedagógusok) számára is.


bővebben >>

Elválasztás

Játékgyűjteményi adatbázis


Mintaprojektünk, az EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektjének keretében fejlesztett új Játékgyűjteményi adatbázisunk.
bővebben >>

Elválasztás

Kulturális játszóterek


Fejér Tamás: Ovisok a múzeumban -- Közös projektbe kezdett az ELTE a SZIKM -- Hetedhét Játékmúzeum, http://www.szekesfehervar.hu/, Kultúra, 2017.09.20., sze. 13.21 (Fotó: Molnár Artúr)
A múzeumszocializációt segítő projekten dolgozik közösen a Hetedhét Játékmúzeum és az ELTE Tanító- és Óvóképző kara. A cél, hogy az óvodásokból múzeumszerető és értő felnőttek váljanak. Ma konzultációs nappal kezdték a közös munkát a Játékmúzeumban.

Mintaprojektünk, az EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című kiemelt európai uniós projekt mintaprojektje.


bővebben >>

Elválasztás

A játék fiatalít!


A Hetedhét Játékmúzeumban minden hónap első szombatja társasjátékos nap.
Ha jegyvásárláskor jelzi, hogy szeretné kipróbálni a múzeum saját társasjátékát, fiatalítunk - felnőtt helyett diák, diák helyett gyermek kategóriába kerül.
A Rejtély a babaházban társasjáték 4-8 fővel játszható, izgalmas családi játék, amely a múzeum tárgyainak felhasználásával készült. Nyolcéves kortól önállóan is játszható. Társasjátékos napjainkon játékmesterek segítik az eligazodást a szabályokban.
(Felnőtt belépő 700 Ft, diák 350 Ft, gyermek ingyenes)


bővebben >>

Elválasztás
Elválasztás

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish