Fejléc
Árnyék
 

Legenda (Legend)

leltári szám: 89.79.1.
méret: 40,6 x 50,3 cm

korszak: 1940-es évek
képzőműv. ág: dombormű
műfaj: életkép
anyag: vörösréz

Borsos Miklós első műve egy lemezdomborítás volt, és a műfaj - rövid kihagyásokkal - egész pályáját végigkísérte. 1943-ban Petrovics Elek kiállítást rendezett az Ernst Múzeumban (akkor Almásy-Teleki Éva grófnő Művészeti Intézete) Öt festő és egy szobrász címmel. A szobrász Borsos Miklós volt, aki Barcsay Jenő, Dési Huber István, Domanovszky Endre, Gadányi Jenő és Pálffy Péter képeinek társaságában nyolc bazalt faragást és 17 réz domborművet mutatott be. Köztük volt a Legenda is (kat. sz.: 85.).

A mű jellegzetes darabja annak a bukolikus hangulatú, az ember, az állat és a természet harmóniáját kifejező sorozatnak, amelyik a korai, expresszív domborműveket követte munkásságában az 1930-as évek végétől. A kiállításról, és benne Borsos műveiről, számos méltatás jelent meg, különösen szép Kállai Ernőé. "E csodálatos lelkületű költői látomások körül fényteli, a határtalanba ellebbenő atmoszférát érezhetünk." - írta emelkedett hangon Borsos domborműveiről, és a jelentős darabok között emelte ki a 85. számú Legendát is (Pester Lloyd, 1943. május 9.).

Kovásznai: kat. sz.: 107.

 

Nagy Ildikó

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish