Fejléc
Árnyék
 
A múzeum, ami hetedhét határon túl is ismertté válik
Elválasztás

Székesfehérvár - Ma nyílik meg hivatalosan a Hetedhét Játékmúzeum, amit a közönség szombaton, a családi napon vehet birtokba. Az új múzeum "gazdájával", a tárgyak kutatójával, Nagy Veronikával beszélgettünk.

Nagy Veronikát valószínűleg nem csak a gyerekek irigylik a munkájáért, hanem a hozzám hasonló, gyermeklelkű felnőttek is. Hiszen ki ne szeretne fantasztikus szépségű, régi játékok között dolgozni? Nagy Veronika maga is úgy érzi, örömteli feladat az övé, hiszen - bár rengeteg tennivalója akad - számára ez nem "csak" munka, szenvedély is.

A Hetedhét Játékmúzeum a Városi Képtár fiókintézményeként működik majd a Hiemer-ház boltíves falai között. Munkatársai, Nagy Veronika muzeológus és Bernáth Éva múzeumpedagógus együtt felelnek majd azért, hogy ez a különleges játéktár minden korosztályt elvarázsoljon. Az intézmény két hagyaték egyesítéséből született meg: Moskovszky Éva babaológus játékgyűjteményéből és a nagyszerű grafikusművész, Réber László jellegzetes rajzaiból.


Nagy Veronika az uzsonnázó babákkal. A muzeológus örömtelinek érzi a feladatát, és tele van tervekkel (Fotó: Nagy Norbert)


Veronikát arról faggattam: miként választotta szakterületének a játéktörténetet?
- Néprajz szakon végeztem, és a kislányommal már várandós voltam, amikor Illyés Endréné restaurátor, a Fehérvári Babaház kialakítója bemutatott Éva néninek. Már akkor szóba került: jó volna, ha a gyűjteménynek hosszú távon volna gazdája... Éva nénivel megtaláltuk a közös hangot, és magával ragadott ez a világ. Nem is a babák látványa, inkább azok a kultúrtörténeti adalékok, amelyek hozzájuk fűződnek. Izgalmas kihívás a tárgyak és históriájuk tudományos feldolgozása.

Veronika azt szeretné, ha ez nem "csak" egy állandó kiállítás lenne, hanem igazi múzeum. Azt mondja: igen fontos a látvány, ám az intézmény az ismeretterjesztés színtere is, hiszen a játékok különféle korokról vallanak, kultúrtörténeti kalandozásra csábítanak. A tárgyak bemutatását szórakoztató módon képzelik, ezt szolgálják a tervezett múzeumpedagógiai foglalkozások. De a múzeum a kutatást is céljának tekinti: afféle játéktörténeti szakmai bázissá válhat.Az eriőröket ismét úgy rendezték, ahogyan azokat gyűjtők összeállították (Fotó: Nagy Norbert)

A babaszobák berendezéseit Moskovszky Éva édesanyja, Auer Erzsébet kezdte el gyűjteni: anya és lánya együtt alakították ki apránként az enteriőröket. Most, hogy a Moskovszky-gyűjtemény tágasabb helyre került, korszerűbb tárlókat alakítottak ki, felújították a babaszobákat, ám az enteriőröket ismét úgy rendezték, ahogyan a gyűjtők összeállították.
A babaszobák a szerepjáték színterei: ezt erősíti a kiállítás - mondja Veronika - ezért nem törekedtek arra, hogy kronológiai sorrendben vonultassák fel a tárgyakat. Ám az új helyen már több játék fogadja a látogatót. Éva néni halála után bekerültek a gyűjteménybe azok a kedves kincsei is, amelyekkel a lakásában körülvette magát. Ezek közé tartozik egy csodálatos enteriőr is, amelynek fő éke egy apró, sakktábla-interziával borított tabernákulum az 1780-as évekből. De végre kiállíthatják azokat a darabokat is, amelyek eddig a raktárban várakoztak. Szépen restaurált táblás játékokat, és a diavetítő elődjeit is. (Ezek voltak Éva néni fiú unokáinak kedvencei.) Hatalmas terepasztal is van már: ezen futnak a gyönyörű mozdonyok fiúk és apukák örömére... A tárlat interaktívabbá is vált. Sok tárló alatt kihúzható fiókot találunk, amelyben megérinthető műtárgymásolatok vannak.

A múzeumpedagógiai foglalkozásoknak külön teret alakítottak ki, az emeleten pedig a csodálatos Réber-rajzok között egy meghitt sarokban mesét is lehet olvasni... A Réber-kiállítás kialakítása Gärtner Petra nevéhez fűződik. Az eredeti elképzelés megvalósítására most nem került elég pénz, de a múzeum azt reméli, arra, hogy további pályázatok révén lesz még mód...

A babák névnapját is megünneplik

Nagy Veronika mindent tud a babák eredetéről, jellegzetes típusairól, arról, melyik játékgyártóhoz köthetők, és a legendákról is, melyek hozzájuk fűződnek. A múzeum programjai talán alkalmat adnak arra is, hogy ezeket a históriákat a közönség is megismerje... Ebben a múzeumban a babáknak nevük is van! A múzeológus azt tervezi, hogy a babák - Szilvia, Angelika és a többiek - névnapjáról a tárlókra tűzött kis kártyákkal is megemlékeznek.

Gábor Gina/Fejér Megyei Hírlap

szerző: Gábor Gina Fejér Megyei Hírlap, 2012. május 11., 07.00


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish