Fejléc
Árnyék
 
Megnyílik a játék- és mesevilág, feltárul a Hetedhét Játékmúzeum
Elválasztás


A Moskovszky-gyűjteményt hasonlóan kialakított enteriőrökben csodálhatják meg a múzeumba betérők (Fotó: Nagy Norbert)

Megnyílik a játék-és mesevilág, feltárul a Hetedhét Játékmúzeum. Két páratlan gyűjtemény, szombaton Házfoglaló

Székesfehérvár - Pénteken hivatalosan is megnyitja kapuit a Hetedhét Játékmúzeum a felújított Hiemer-házban. A részletekről szerdán, sajtótájékoztatón számoltak be.

Méltó helyre, a város egyik, ha nem a legszebb épületébe kerül tehát a játékmúzeum, és már az utolsó simításokat végzik a pénteki megnyitó előtt. Ma sajtótájékoztatót tartottak a nem mindennapi látványosságról, mégpedig stílusosan a ház Moskovszky Termében. A játékmúzeum egyik fő attrakciója ugyanis a híres Moskoszvky Gyűjtemény, amelyet ezidáig a Megyeház utcai babamúzeumban láthattak az érdeklődők. A gyűjteményhez ragyogóan illeszkednek a Janikovszky-könyveket idéző kitűnő Réber László-alkotások, illusztrációk. A Hiemer-ház felújításának harmadik üteme tavaly fejeződött be, és már tudatosan a két gyűjtemény bemutatásának céljával végezték a munkát.

A Városi Képtár - Deák Gyűjteményhez kapcsolt játékmúzeumról Brájer Éva alpolgármester azt mondta, hogy megnyitása nem valaminek a vége, hanem inkább a kezdete. A turisztikai lehetőségekre célzott, arra, hogy a múzeumot az ország határain túl is ismertté tegyék. Ennek fontos állomása lehetne a jövőre tervezett nagy fehérvári gyermekfesztivál. Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója azzal folytatta, hogy két kiemelkedő értékű gyűjteményt kaptak, és Réber Lászlóról külön megemlítette: a hatvanas évek jelentős grafikus nemzedékének tagjaként valóban nagyot alkotott. A gyűjtemények gondozására, feldolgozására, óvására és gyarapítására sikerült hozzáértő fiatal szakembergárdát összehozni. Gärtner Petra művészettörténész a Réber-hagyatékról elmondta, hogy az 1300 grafikát az alkotó lánya, Réber Krisztina adományozta a Szent István Király Múzeumnak. Abból válogatták ki a játékmúzeum kollekcióját. A rajzok humorosak, rendkívül eredetiek, stílusosak, értékesek. Nagy Veronika múzeológus a polgári értékrendet tükröző, európai szintű gyűjtemény jelentőségét említette, míg Bernáth Éva múzeumpedagógus hangsúlyozta, hogy a babaszobákat nem csak nézni lehet, interaktív játékok is várják a gyerekeket, családokat. A megújult gyűjteménnyel együtt nyílik a múzeumi bolt, ahol többek között Réber-rajzos csokoládé és a látogatható gyűjteménnyel összhangban álló játékok vásárolhatóak.

A hivatalos megnyitó május 11-én, pénteken, 13 órakor lesz, amelyre várják a fehérviakat. Másnap, szombaton 10 órától egész napos Házfoglalóval kedveskednek a gyerekeknek, családoknak. A polgármester, Cser-Palkovics András jelképesen átadja a múzeum kulcsát a gyerekeknek, utána kihirdetik a Hetedhét világra szóló pályázatok eredményét a bálteremben. Lesz papíros családi alkotóműhely, zenés tárlatvezetés, meseelőadás, táncbemutató és táncház. Óriási társasjáték, Tintaló cirkusz, fotózás a múzeum udvarán, Levendula játszóház, társasjátékok. Este pedig a házat bevilágítja a Méhkas Dia Projekt.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap


forrás: Szabó Zoltán: Megnyílik a játék-és mesevilág, feltárul a Hetedhét Játékmúzeum. Két páratlan gyűjtemény, szombaton Házfoglaló. Fejér Megyei Hírlap, 2012. május 09., 18:30


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish