Fejléc
Árnyék
 
3. Hetedhét Játékfesztivál (Barangolás a mesebirodalomban)
Elválasztás2015. május 30-31-én Székesfehérvár újra mesebirodalommá változik. Idén a falusi és a városi élet próbatételei állnak a kétnapos gyermeknapi fesztivál középpontjában. A vidéki és polgári miliőt idéző játéktéren bábelőadások, koncertek és népi piknik színesíti az ügyességi feladatokat. Minden családot szeretettel várnak egy egész hétvégén át tartó szórakoztató programsorozatra.
Hetedhét játékfesztivál
Hetedhét játékfesztivál 2015.


Hetedhét próbatétel után minden gyermek király lehet Székesfehérváron a májusi Hetedhét Játékfesztivál hétvégéjén. Óriás játszótérré változik Székesfehérvár belvárosa, ahol a gyerekek kedvükre választhatnak az elmélyülős, alkotós, lazítós, vagy a pörgős, nyüzsgős és zenés-hangos játékok közül. Három éve májusban nyitotta meg kapuit látogatói előtt a Hetedhét Játékmúzeum, így városunkban a gyereknap és a múzeum születésnapja immár hagyományosan egy nagy játékünnepben olvad eggyé. A Hetedhét Játékfesztivál programkínálata a legkisebbektől kezdve az örök gyerekekig mindenkinek számtalan élményt tartogat. Minden bátor legényke és leányka, ifjonc és fiatal kisasszony vándorútra kelhet, hogy a városokban, falvakban meg-megállva elérhesse nemes célját, és a Hetedhét Csalafinták Céhének tagja legyen. A faluban kézműves mesterek, kalendáriumfejtő, megtöltendő kofakosár, métázás, kiszámolósdi, csűrdöngölő és egy ördöngös cimbalom várja a gyerkőcöket. A városi élet is kalandos: golyózás a grundon, apacukázó, zongora- és táncleckék, újságfejtő, szatócs és iparkodó vezet a polgárházba.

A Hetedhét Játékfesztivál programjáról sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, dr. Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum vezetője, Adorján Viktor, a Hetedhét Játékfesztivál meseírója és Móricz Diána rendezvényszervező.
A hétvégi eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta: "A Hetedhét Játékfesztivál születésekor arra törekedtünk, hogy egy színvonalas, múzeumpedagógiára és a művészetekre épülő, az országos programok sorában kiemelkedő eseményt indítsunk útjára Székesfehérváron. Úgy vélem, és a résztvevők számából is ez derült ki az elmúlt két évben, jó irányba haladunk. Az idei év egyik újdonsága, hogy nemcsak a Városház téren és a Hetedhét Játékmúzeumban zajlanak az események, hanem a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében is." Brájer Éva felhívta a figyelmet arra is, hogy ezen a hétvégén a Belvárosban találkozik a kultúra és a sport, hiszen az idei Magyar Bajnokság győztese, a Videoton FC a Hotel Magyar Király elé várja ünnepelni a szurkolókat késő este. Az alpolgármester hozzátette, a hétvégi színes kínálatból a család apraja-nagyja megtalálhatja az őt érdeklő programokat ezen a hétvégén is Székesfehérvár Belvárosában. Idén az Országzászló tér is mesehelyszínné válik, amelynek határait zöld sövény jelzi majd. "Nemcsak városvezetőként, hanem szülőként is szívesen ajánlom mindenkinek a Hetedhét Játékfesztivál programjait. A koncertek, alkotóműhelyek, a népi és polgári életet idéző játékok - köszönhetően az esemény szervezőinek és Dr. Nagy Veronikának - mind-mind értéket közvetítő, színvonalas múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyek méltóak Székesfehérvár történelmi múltjához, kulturális rangjához." - hangsúlyozta Brájer Éva.
"Az országban egyedülálló módon teszünk arra kísérletet, hogy a múzeumpedagógiát az utcára visszük, vagyis tömegrendezvényen dolgozunk azon, hogy múzeumi értéket közvetítsünk. Így játékos és szórakoztató formában jut el a résztvevőkhöz mindaz az az érték és az a tudás, ami a múzeum falai között van." - hangsúlyozta dr. Nagy Veronika. A Hetedhét Játékmúzeum vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az idei Hetedhét Próba résztvevőinek a falusi és városi élethez kapcsolódó feladatok teljesítése során, ahhoz, hogy a Hetedhét Csalafinták Céhének tagjai lehessenek, be kell térniük a Játékmúzeumba és az múzeum néprajzi kiállítására is. "Az idei év fő témája ugyanis a népi és a városi kultúra összehasonlítása. A Próba teljesítését követően az is kiderül majd, hogy rengeteg azonosság és hasonlóság van e két kultúrában, miközben eltérőek is, de a kettő nem lehet meg egymás nélkül!" Folytatódik a "Hozd el kedvenc játékodat!" akció, valamint az idei fesztivál újdonsága a "Hétbolha játékcserebere" lesz, amelynek keretében régi, megunt játékok találnak új gazdára a Városháza kapualjában. Az induló játékkészletet önkéntesek által kézzel készített textil állatkák biztosítják.
Móricz Diána, a Fehérvári Programszervező Kft. rendezvényszervezője részletes tájékoztatást adott a két nap eseményeiről. "A jókedvről a Városház téri színpadon Sarkadi Bence marionettművész, a Katáng zenekar, a Majorka Színház, az Eszter-lánc mesezenekar, Pályi János bábművész, a Rutkai Bori Banda, a Ziránó Bábszínház és a Brass in the Five gondoskodik. Az Országzászló téren mindkét napon népi piknik, valamint Csernik Szende és Écsi Gyöngyi mesemondók szórakoztatják a legkisebbeket." A gyerekekre más izgalmas programok is várnak: a Tintaló Társulás Minicirkusz sátra, a Karzat Színház mestertere berendezett játékokkal, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely a Hetedhét Játékmúzeumban, Felhővadászat, Tudor játék, Kádár Ferkó fotószínháza, óriás labirintus és ügyességi, logikai játékok.
A történet írója ebben az évben is Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár nyugalmazott igazgatója. A mese élményszerű közvetítését és a feladatok végrehajtatását a Szabad Színház tagjai, valamint diákszínjátszók biztosítják. A próbákat Székesfehérvár történelmi belvárosában különböző helyszíneken lehet teljesíteni, mindkét napon 10.00 és 18.00 óra között. A Hetedhét Játékfesztivál főbb helyszínei a Hiemer-házban található Hetedhét Játékmúzeum, a Városház tér, a Várfal Park lesz, a próbatétel útja pedig végigvezet a Fő utcán egészen a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületéig.
Barangolás a mesebirodalomban - ismét Hetedhét Játékfesztivál
A Székesfehérvár kiemelt rendezvényeinek lebonyolításával megbízott Fehérvári Programszervező Kft. izgalmas játékokkal készül.

FALUSI PRÓBATÉTELEK
Kalendáriumfejtő
Kofakosár
Mestercsűr
Játszóka
Kiszámolósdi
Cimbalmozó
Csűrdöngölő
A falusi udvarház feladatai

VÁROSI PRÓBATÉTELEK
Újságfejtő
Szatócsládika
Iparkodó
Grund
Apacukázó
Wagnersohn és Tsa. – Zongoraleckék
Wagnersohn és Tsa. – Szalontánc-leckék
A városi polgárház feladatai

Végül keressétek Tekerős mestert és papagáját, Pity urat, hogy kiállítsa Mesterleveleteket!

sajtótájékoztató


© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish