Fejléc
Árnyék
 
Ami tapad, az ragad! Sor Zita előadása (szabadegyetemi előadás)
Elválasztás

Ami tapad, az ragad! - Egy papírszínház restaurálásának fortélyai. Sor Zita előadása
2013. március 12-én, kedden 16.30 órakor a Hetedhét Játékmúzeum Réber-termében

A program ingyenes, szeretettel várunk mindenkit!

Márciusban is folytatódik a szabadegyetemi előadás-sorozat a Hetedhét Játékmúzeumban. Következő témánk ismét a restaurálásról szól, ám ezúttal egy papírszínház újjászületésének folyamatába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

A Hetedhét Játékmúzeum panorámaszínháza Moskovszky Éva halála után került a múzeum gyűjteményébe. Egy kislány és egy kisfiú játéka volt az 1910-es években. A kis színház segítségével eljátszott és átélt mesék formálták gondolat- és érzelemvilágukat, amit kedves játékukkal együtt örökítettek tovább. A kislánynak később nyolc gyermeke született, akik közül az egyik lányka - romos állapota ellenére is - évtizedeken keresztül óvta és őrizte a családi nevelés és szórakozás kincset érő kellékét: a papírból készült, muzsikáló színházat. A műtárgyat 2012-ben, az új állandó kiállítás megnyitására sikerült restauráltatni.

Az előadás keretében Sor Zita restaurátor beszél a tárgytípus történetéről, valamint a rendkívüli gondosságot és körültekintést igénylő papírrestaurálás kulisszatitkairól.
© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish