Fejléc
Árnyék
 
farsangi időszak -- báli szezon (táncrend -- keringő )
Elválasztás

Az elmúlt századok előkelőségei számára a farsangi időszak egyet jelentett a báli szezon indulásával. A bálok remek helyszínei voltak az ismerkedésnek, házasságok előkészítésének. A táncok sorrendjét a táncrend rögzítette. Jelzésértéke volt, hogy egy lány kit melyik táncra jegyzett be. A táncok királynője a keringő volt, boldog lehetett az az ifjú, aki szíve hölgyével táncolhatta. Ha a lánynak nem volt kedvére való a fiatalember, elutasíthatta azzal, hogy betelt a táncrendje. Az elfogadott táncot viszont azzal a fiúval kellett táncolnia, akinek odaígérte. Egy okos nő jelzéseket adhatott a kiszemelt fiatalembernek azzal, hogy melyik táncot ígérte neki, illetve, hogy hány táncot táncolt vele.

A képeken az 1880. január 17-én megrendezett jogászbál táncrendje látható. A bársony kötésű könyvecske hat nyomtatott lapján a táncok sorrendje olvasható. Borítójának belseje selyemmel bélelt. A hátsó borító belső oldalán ceruzatartó és ceruza kapott helyet.

Ugyan a babaszobába játékként került, az alábbi táncrend valójában egy 19. században élt kisasszony báli kelléke lehetett. A baba, ölében a kalandos életű táncrenddel, a közelgő bálról ábrándozik. Vajon viszont szereti az az úr, akinek a keringőt ígéri?


AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish