Fejléc
Árnyék
 
Lásson a kiállítás mögé -- frissítve (szabad szemmel nem látható érdekességek)
Elválasztás

Lásson a kiállítás "mögé"!
Új sorozatunkban a Moskovszky-gyűjteményben található tárgyakat és érdekességeket osztunk meg önökkel, amelyek szabad szemmel nem láthatóak a kiállításban.


Babaszobák rejtett titkai/ Variálható etetőszék, Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár, museum.hu, 2020.04.29.Az etetőszék kétféle pozícióban használható, felállítva magas asztalhoz tolható. Ez játék változatban és gyermekek számára is kapható volt a századforduló idején.


Kézzel festett, miniatűr porcelántányér (Babaszoba -- rózsafa vitrinnel), Hetedhét Játékmúzeum, Székesfehérvár, http://www.museum.hu/hir/9042/Kezzel_festett_miniatur_porcelantanyer, 2020.05.04.
Alice szobájában a bronzberakásos rózsafa vitrinben számos figyelemre méltó porcelán lapul. Egy miniatűr tányérról a jelzése alapján megállapítható, hogy a franciaországi Sevres város porcelánmanufaktúrájában készült. A gyár a 18. század közepén létesült Párizs környékén és Európa egyik legmárkásabb gyárának tekinthető. Az itt dolgozó formázók, díszítők, festők saját jegyekkel rendelkeztek, és ezeket tüntették fel a tárgyakon. Az R jelzés egy tájképfestőre utal, akinek Robert volt a vezetékneve, de a keresztneve sajnos nem ismert (Robert, J.)

https://www.facebook.com/museum.hu/posts/2923174484437922

Mi rejtőzik a pólya alatt?, Hetedhét Játékmúzeum, museum.hu, 2020.05.10/1.
Ilma baba szobájában lakik a gyűjtemény legrégebbi babája. Csecsemőnek van öltöztetve, de eredetileg nem annak készült. Érdemes pólya nélkül is megnézni. Abban az időszakban készült, amikor még nem készültek porcelánbabák, az 1800-as évek legelején.
A teste bőrből, a végtagjai viaszból vannak. A frizurája Napóleon frizurájára emlékeztet. Ezek drága babák voltak, és kevés készült belőlük. A legtöbbet Angliában készítették, ahol bevándorló olasz viaszszobrászok rakták le a viaszbaba-készítés alapjait. A beültetett üvegszemek feketék és pupilla nélküliek.

A csecsemőnek beöltöztetett baba valójában nem is csecsemő...:

Fiókban lapuló kincsek, Hetedhét Játékmúzeum, 2020.05.12/14.
Kincsek a komódban
Ilyen kincseket őriz egyik földszinti enteriőrünk komódja is.
A francia jellegű, 18. század közepén készült komód fiókjai a kiállításban nincsenek kihúzva, így a látogatók előtt rejtegeti titkait. Alsó fiókját kihúzva láthatjuk, mennyi minden lapul benne. Többek között egy 1 filléres érme, amit medállá alakítottak. A medálon egy női arckép díszeleg. A medál hátoldalán domborított címer, 1893-as évszámmal, valamint egy körirat, melyen a Magyar Királyi Váltó Pénz olvasható. Ez a pénzérme Magyarországon 1893 és 1926 között volt forgalomban. Összesen 8.152.507 db-ot készítettek belőle.

Az íróasztal titkai, 2020.05.13.
XVI. Lajos stílusú íróasztal, bababútor
Esztella szobájában az egyik legtitkosabb tárgy a XVI. Lajos stílusú íróasztal. 1780 és 1820 között készült Franciaországban. Gazdag, nagyon finom vonalú intarzia, valamint lakkozás alatti tusfestés díszíti, de az igazi különlegessége az, hogy egy gomb megnyomására feltárulnak a bútor titkai...

Zsanett, a francia luxus baba, Hetedhét Játékmúzeum, 2020.05.14.
Zsanett és ruházata
A francia luxusbabák egyik kiváló képviselője, Zsanett, "aki" a franciaországi Jumeau babagyárban készült. A tarkóján lévő titkos felirat árulkodik erről.
Zsanett nem fényes felületű mázas porcelánból készült, hanem matt felületű, úgynevezett biszkvitporcelánból, azaz kétszer égetett porcelánból. Teste massza, azaz fa vagy papírpép alapú, adalékokkal kevert anyag. A Jumeau fej jelzése piros bélyegző, rajta a 8-as szám méretet jelez.Bábozzunk Réberrel!, 2020.05.18.

Réber László grafikusművész megannyi könyvhöz készített fantasztikus rajzokat. Szinte nincs család, ahol ne akadna az ő varázslatos illusztrációival ellátott kiadvány. Janikovszky Éva gyerekeknek, kamaszoknak írt könyvei, vagy a zseniális Lázár Ervin meséi például elképzelhetetlenek Réber szellemes, ötletes illusztrációi nélkül. Sokan rajonganak Gerald Durrell humoros történeteiért, amelyekben különleges utazásairól és a világ különféle tájain begyűjtött egzotikus állatokról írt: ezeket a kalandokat is Réber rajzai teszik feledhetetlenné.
A Réber illusztrációival megjelent meséket el is lehet játszani. Sőt, kifejezetten jó mókának, időtöltésnek ígérkezik, ha a család, vagy csak két testvér felüt egy mesekönyvet, és előadja, elbábozza a kedvenc meséjét a maguk és szüleik szórakoztatására. Rendezzünk hát családi bábelőadást, a figurákhoz pedig merítsünk inspirációt Réber rajzaiból! Az egyik legnépszerűbb Lázár Ervin mese, a Szegény Dzsoni és Árnika például nagyszerűen előadható, hiszen a történet párbeszédes formában bontakozik ki az olvasó előtt. Készíthetünk a meséhez zacskóbábokat úgy, hogy egyszerű papírtasakokra rajzoljuk meg a figurákat. Már az előkészület is kitűnő móka. Ha van kedvünk, türelmünk, a megrajzolt "papírtasak-arcot" kiegészíthetjük színes vagy kiszínezett papírból kivágott, és a tasakhoz ragasztott kalappal, koronával, madárcsőrrel -- attól függően, melyik figurához mire van szükség. Persze kartonlapból kivágott, hurkapálcára ragasztott bábokat is készíthetünk -- kinek, mihez van kedve és eszköze.
Figyeljük meg, hogyan tud néhány egyszerű vonallal karaktert adni a Lázár Ervin figuráknak Réber László, akinek színes, varázsos illusztrációi szándékosan idézik a gyermekrajzok őszinte, tiszta világát! Mi is bátran rajzoljunk hasonlóan kedves, olykor akár bumfordi figurákat! Rajzoljuk le a helyes vándorlegényt, Szegény Dzsonit, akinek semmije sincs ezen a világon, de nincs is szüksége nagy gazdagságra, hiszen szabadon, fütyörészve járhat-kelhet a világban! No és papírra álmodhatjuk Árnikát, a kedves királykisasszonyt is, akinek mosolyától megszelídülnek a farkasok meg a medvék. Megörökíthetjük az apját, az igazságos Östör királyt, aki, ha feldühödik, nem parancsol senkinek semmit, hanem megvárja, amíg a haragja elszáll Haragországba...
A legendás Lázár Ervin mesének van azért gonosz szereplője is: a Százarcú Boszorka. Réber gyakorta él a karikatúra eszközeivel, például a túlzással -- azaz felnagyít bizonyos részleteket, megváltoztatja az arányokat. Az ő Százarcú Boszorkájának éppen ezért óriási, jellegzetesen kampós orra van. A Százarcú hiába akarja, hogy Dzsoni a szolgálatába szegődjön -- a fiúnak a szabadság mindennél fontosabb. A boszi úgy áll bosszút Dzsonin és Árnikán (no meg a királyi udvartartáson), hogy mindenkit kacsává változtat. (Természetesen kacsa-bábokra is szükség lesz.) Az átkot csak a Hétfejű Tündér tudja feloldani, akit hőseink fel akarnak kutatni. Útközben érdekes figurákkal találkoznak.
A humoros, kedves Réber-rajzok inspirációjára elkészíthetjük mi is a mese többi szereplőjét: Ipiapacsot, a fantasztikus gömbérzékkel megáldott rablót; az alacsony, köpcös, szemüveges Rézbányai Győzőt, aki egy virágos rét közepén lakik, és folyton mindenkire megsértődik.
A kedves meséből pedig több tanulság is levonható: a szereplők megtanulják például, hogy hinni kell önmagunkban, és aki nagyon akar valamit, képes véghez vinni -- de azt is, hogy minden rosszban van valami jó...
Ha nincs meg otthon a könyv Szegény Dzsoni és Árnika meséjével, elérhetjük a szöveget az interneten -- a Réber-rajzokat pedig megnézhetjük a Hetedhét Játékmúzeum online kiállításán: a különleges mesefigurák szerepelnek a tárlat hatalmas, színes szőnyegén is. Persze, ugyanígy bábjáték készülhet más, tanulságos és szellemes Lázár Ervin meséből, például Bab Berci történeteiből.
Az idősebbek levehetik a polcról a már említett Gerald Durrell valamelyik könyvét -- a Családom és egyéb állatfajták minden korosztálynak ajánlható, akár fel is olvasható otthon. A történet kedvelőiben már a rajzok is felidézik a korfui kalandokat, no meg az angol család tagjait: a pattanásaival elfoglalt Margótól kezdve az író Larryn és a fegyverekért rajongó Leslie-n át a mamáig, aki folyton a család ellátásáért aggódik. Réber megörökítette a különös korfui figurákat: a rózsabogaras embertől kezdve a sziget földművesein át, a családot segítő görög Spiróig. No és persze a rajzokon láthatjuk a főhős, a szerző Gerald különös állatmániáját, és annak következményeit -- a bogarak, hüllők, madarak okozta riadalmakat... De más kötetekkel is folytathatnánk a sort, hiszen Réber László megannyi hírneves író művét illusztrálta, Örkénytől egészen Vonnegutig. Lapozzuk fel közülük azokat, amelyek az otthoni polcon sorakoznak!
Gábor GinaA porcelánbabák személyi igazolványa, 2020.05.19.

Egy porcelánbabát nem mindig egyszerű beazonosítani. Szerencsés esetben jelzés segíti a muzeológust, ám ha csak egy szám vagy betű található rajtuk, esetleg el van rejtve a leragasztott paróka alá a felirat, akkor nagyon nehézkes a beazonosítás. A jelzések általában nevek, monogramok, betűkódok, számsorok. Néha a szabadalomjeggyel (DEP) együtt évszám is szerepel a babákon.
Lássuk mit mesél magáról Franciska nevű porcelánbabánk. Tarkóján jól látható a monogram, vagyis a Simon und Halbig babagyár rövidítése. Mellette az öntőminta száma, amely elárulja,hogy ez a típus 1899-ben került bejegyzésre. Szerepel még rajta a Germany és a DEP. felirat, valamint egy méret kód (7 1), amely arra is utal, hogy milyen méretű testhez illeszkedik a fej.Múltba néző távcsövek, Hetedhét Játékmúzeum, 2020.05.20.

Kiállításunk babaszobáiban számos miniatűr tárgy található. Például apró távcsövek. De ki gondolná, hogy ezek titkokat rejtenek? Most felfedjük Önöknek mit láthatnánk, ha beléjük néznénk.
Az ilyen típusú képnézegető eszközöket Stanhope-nak hívják.
Az egyikben a kisméretű fotók a padovai Szent Antal Bazilikát és annak kegytárgyait ábrázolják, a másikban pedig a dobsinai jégbarlang látható. Itt a fotó alapján datálni is lehet a tárgyat, mert a behelyezett fotó egy 1905-ös színes képeslap fekete-fehér változata, melynek felirata: "Az 1905. évi nyári korcsolyázás képe a dobsinai jégbarlangban."
Az ilyen típusú képnézegető eszközöket Stanhope-nak hívják. A kis távcsöveket szuvenírként árusították egykor.

AJÁNLÓ

KIÁLLÍTÁSOK

HÍREK

© Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény • 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. – hetedhetmuzeum@szekesfehervar.hu
magyarenglish